bezár
 

film

2010. 04. 23.
Juraj Herz életműdíjat kap Karlovy Varyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Juraj Herz (1934), a nemzetközi hírű szlovák filmrendező életműdíjat kap az idei nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban.

prae.hu

A fesztivál rendezőbizottsága ezzel fejezi ki elismerését Herznek a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért - jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál igazgatója prágai sajtóértekezletén.

Az immár 45. évfolyamába lépő, Közép-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmfesztiváljára a híres nyugat-csehországi fürdővárosban július 2. és 10. között kerül sor.

A késmárki születésű, zsidó származású és magyarul is jól beszélő Juraj Herz nevéhez több mint 25 játékfilm kötődik, amelyekben többnyire specifikus horror, humor és erotika ötvöződik. Herz egyike a hatvanas évekbeli csehszlovák új hullám jeles alkotóinak.

Legismertebb műve, az 1968-ban forgatott Halottégető Csehszlovákiában rövidesen a tiltott filmek listájára került, s csak az 1989-es rendszerváltás után volt szabad ismét nyilvánosan levetíteni.

A Halottégetőt annak idején Oscar-díjra is jelölték. Herz egyik alkotása díjat kapott Monte Carlóban, filmjeit vetítették a cannes-i filmfesztiválon, s nevéhez fűződik az első cseh horrorfilm elkészítése. 1987-ben az akkori Nyugat-Németországba távozott, de a kilencvenes évek elején visszatért Prágába, s ma is ott él. Életműve elismeréseképpen 2009-ben megkapta a Cseh Oroszlán díjat.

Az elismerést jelképező Kristályglóbuszt a fesztivál nyitó napján veszi át a filmrendező. A fesztivál záró napján pedig egy külföldi filmes kap életműdíjat.

A nagyszabású rendezvény programjának további részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés