bezár
 

irodalom

2010. 04. 22.
Megnyílt a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fesztivál sikere, a könyvek szeretete határozott válasz a sokat hangoztatott általános értékvesztésre - jelentette ki Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, aki a díszvendég ország, Izrael budapesti nagykövete, Aliza Bin-Noun társaságában csütörtökön megnyitotta a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált.

prae.hu

Mint Paczolay Péter fogalmazott, a fesztiválon a könyvek létrejöttéhez szükséges valamennyi szereplő jelen van, a budapesti rendezvény középpontjában azonban "a könyv csodája áll".

"Kevés nép életében játszik olyan fontos szerepet a könyv, mint Izraelben, amely a Biblia, a könyvek könyve hazája" - fejtette ki.

Az Alkotmánybíróság elnöke méltatta a könyvfesztiválon Budapest Nagydíjat kapó Ámosz Oz írót, regényeit, valamint közéleti szerepvállalását, amellyel a palesztin és a zsidó nép közötti békéért, a két nép önálló államáért küzd. Ozt idézve azt mondta, a zsidóknak a könyv volt a hazájuk.

Aliza Bin-Noun Ámosz Ozt Izrael legismertebb szerzőjének nevezte.

Megemlítette, hogy Szeretetről, sötétségről című munkája arabul is megjelent, sőt a kötet népszerű Libanonban is. Mint felidézte, tavaly Magyarország volt a Jeruzsálemi Könyvfesztivál vendége, és örömét fejezte ki, hogy ezúttal Izrael mutathatja be a kultúráját, történelmét, társadalmát az izraeli nemzeti standra került mintegy ötszáz angol, héber és magyar nyelvű könyv segítségével.

A nagykövet Izrael létrejöttét a XX. század "legnagyobb sikertörténetének nevezte", ugyanakkor azt mondta, hogy 65 évvel a holokauszt borzalmai után ismét "az antiszemitizmus árnyait" látják. Aliza Bin-Noun méltatta a magyar zsidó közösséget, valamint kiválónak nevezte a két ország közötti kapcsolatokat, amelyeket szerinte a budapesti könyvfesztivál tovább erősít.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés