bezár
 

színház

2010. 04. 22.
Sperr-darab a Nemzetiben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új játszóhelyen, a Festőműhelyben mutatja be a Nemzeti Színház a kortárs német szerző, Mertin Sperr Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című drámáját szombaton, Alföldi Róbert rendezésében.

Szkéné színház

A néhány évvel a II. világháború vége után egy kis bajor faluban játszódó dráma egy szűk, egymásra utalt közösség előítéletekkel, idegengyűlölettel terhelt emberi kapcsolatait mutatja be.

A magyar közönség számára eddig csak Peter Fleischmann 1968-as filmjéből ismerős történet főszereplője Abram, a homoszexualitása miatt kiközösített fiatal munkás.

A Nemzeti Színház előadásában Abram "kifejezetten egészséges, erős ember, akinek semmi más +hibája+ nincs, mint szexuális irányultsága" - mondta Stohl András, a szerep megformálója az MTI-nek. A színész szerint az általa alakított fiatal férfi dolgos, jó szándékú; ő az egyetlen, aki odafigyel a másikra, ezért kapaszkodik bele Tonka, a cselédlány és Rovo, a beteg fiú is.

Mint azonban hozzátette, a közeg, amelyben él, nem fogadja el Abramot, aki kitaszítottsága ellen küzdve ki is mondja: "én nem szeretek ilyen lenni".

Az alsó-bajorországi falu közössége nemcsak a meleg fiatalembert bélyegzi meg, hasonlóan bánik a sziléziai menekülttel, a fogyatékos fiúval vagy a házasságon kívüli szexuális kapcsolatot létesítő nőkkel.
Stohl András elmondása szerint Sperr darabjában nincsenek egyértelműen pozitív és negatív figurák; aki az egyik jelenetben üldözött volt, a következőben valaki mást bélyegez meg.

"Tulajdonképpen nem lehet azt mondani rájuk, hogy gonoszak; ők így élnek, egy belterjes közösségben. Nincs más témájuk, és ez szépen kipörgi magából a borzalmat" - szólt a darabbéli faluközösségről a színész.

A nézők a Nemzeti Színház új játszóhelyeként használatba vett Festőműhely közepére letett zsákokon ülve élhetik át a körülöttük játszódó történetet.

Stohl András szerint "ha az előadás eléri a célját, akkor a zsákokon ülő közönség elgondolkodik azon: itt ülünk közöttük, vajon mi is ilyenek vagyunk? A történet talán pesszimistának tűnhet, de én nagyon is optimistának gondolom: ha az emberek kimennek innen, talán máshogy néznek egymásra".

Az Alföldi Róbert által rendezett darab további szerepeit Molnár Piroska, Tompos Kátya, Básti Juli, Farkas Dénes, Szarvas József, Sinkó László, Hevér Gábor, Murányi Tünde, Péterfy Bori, Hollósi Frigyes, Söptei Andrea, Gerlits Réka és Földi Ádám játssza.

A díszletet Menczel Róbert, a jelmezeket Daróczi Sándor tervezte; a színmű fordítója Perczel Enikő. Az előadásban közreműködik a Dorogi Sváb Party zenekar.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés