bezár
 

film

2010. 04. 21.
A magyar szemledíjas rövidfilm a cannes-i versenyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szimler Bálint Itt vagyok című kisfilmje meghívást kapott a 63. cannes-i filmfesztiválra, a hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfondation elnevezésű szekciójába - jelentették be szerdán a fesztivál szervezői Párizsban.

prae.hu

A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatójának 36 perces fekete-fehér vizsgafilmje a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a rövidfilm kategória fődíját.

A Cinefondation idei versenyébe 1600 vizsgafilmet neveztek be a világ filmfőiskolái. A 11 országból beválogatott 13 alkotás közül hármat díjaz majd az Atom Egoyan örmény származású kanadai rendező vezette neves filmes személyiségekből álló nemzetközi zsűri a május 21-i díjkiosztón.

A Magyar Filmunió tájékoztatása szerint Szimler Bálint 1987-ben született Budapesten. A József Attila Gimnázium elvégzése után 2006-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakára, Enyedi Ildikó osztályába. Az Itt vagyok harmadéves vizsgafilmje volt, amelyet Rév Marcell fényképezett. A film főszereplője, Viktor - mint a tájékoztatóban olvasható -, "nem tud aludni, ezért a várost járja. Bolyongása során ismerősökkel és ismeretlenekkel találkozik. Valamit keres, mint ahogy mindannyian".

Az Itt vagyok a Színház- és Filmművészeti Egyetem gyártásában készült a VisionTeam támogatásával, a cannes-i bemutatót a Magyar Mozgókép Közalapítvány és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatása teszi lehetővé.

Az 1998-ban alapított Cinéfondation főiskolás versenyben Magyarországról 2004-ben Mundruczó Kornél kapott meghívást, 2006-ban pedig Kocsis Ágnes A vírus című alkotásával elnyerte a kategória harmadik díját.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés