bezár
 

irodalom

2010. 04. 21.
Papírritkaságok a Krisztina Antikvárium árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyvek, fényképek, plakátok és egyéb papírrégiségek gazdag választékát kínálja kereken ötszáz tételben a Krisztina Antikvárium jubileumi, 25. árverésén szombaton.

prae.hu

A kínálatban szerepel ősnyomtatvány, egyetlen példányban épen maradt kőnyomatos Vaszary János-plakát, Horthy fotógyűjteménye és az Aranyembernek szóló birtokadományozási levél.

Az aukció legdrágább tétele 320 ezer forintos kikiáltási árral egy ősnyomtatvány, Cicero 1498-as, velencei kiadású de Officisa, amelyből magyar közgyűjteményben csak két példány ismert.

Széchenyi István egyik legritkább műve a balatoni gőzhajózásról szóló röpirat, ez az aukció második legmagasabb, 300 ezer forintos kikiáltási árú tétele. A gróf Pesten, 1846 áprilisában jelentette meg írását, s az első balatoni gőzhajó vízre bocsátására 1846. szeptember 21-én került sor, a hajó az ő javaslatára kapta a Kisfaludy nevet. Emellett még két Széchenyi mű, a Hitel és a Világ kerül árverésre.

Ferdinánd osztrák császár, V. Ferdinánd néven magyar király, 1838-as birtokadományozási levele László Ferenc hajózási vállalkozónak szól. Egy kései leszármazottja hitelt érdemlően leírta, hogy a dúsgazdag és sikeres férfi volt a modellje Jókai Mór Aranyemberének, Timár Mihálynak. A 180 ezer forintot érő oklevél kalligráfiai remekmű, kézzel, gyöngybetűkkel beírt tíz oldal, dúsan aranyozott szövegkiemelésekkel, a végén a király és Pálffy Fidelis kancellár autográf aláírásával.

Betűrendbe foglalva adta ki Aszalai István nádori ítélőmester, országbírói helytartó a magyar törvényeket a 17. század közepén, ez most 60 ezer forintról licitálható. Az erdélyi szász származású Schemitzel Márton magyar vonatkozású heraldikai műve 180 ezer forintot kóstál. A 70 ezer forintért kínált Magyarország címeres könyve ritka kincs a heraldikával foglalkozók számára. 1913-ban jelent meg a színes címerrajzokat A-tól C-ig tartalmazó első kötet, a munka ezzel megszakadt, nem készült folytatás.

A régi magyar irodalom gyöngyszeme három első kiadású Dugonics András-kötet. A Szerecsenek 1798-ból, a Római történetek 1800-ból és a "Jólánka, Etelkának leánya" 1804-ből. 60, 50 és 70 ezer forintról indul a licit értük.

A 20. századi irodalmat képviselik Radnóti Miklós első kiadású, dedikált verseskötetei, az Újhold két példánya kétféle dedikációval 80, illetve 60 ezer forintért, valamint az 1940-es Válogatott versek 80 ezer forintért. Pilinszky János első kötete, a Trapéz és korlát mindössze 200 példányban készült, ritkán kerül árverésre. A Makay Gusztáv irodalomtörténésznek dedikált ritkaság 80 ezer forintos kikiáltási árat kapott.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés