bezár
 

építészet

2008. 02. 24.
Köztéri generatív építészet lett a nyertes
A 11. Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjára kiírt pályázat eredményhirdetése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Köztéri generatív építészet lett a nyertes 2008. február 22-én délután lezárult a 2008. évi Velencei Biennále Magyar Pavilon produkciós vezetőjére kiírt pályázat második fordulója, és megszületett a zsűri döntése. A pályázat nyertese a Július Gyula vezette csoport Corpora inSi(gh)th - Köztéri generatív építészet című munkája lett.

A velencei Magyar Pavilon kiállításának megrendezésére idén is pályázati úton várta a Műcsarnok a jelentkezőket. A pályázat kiírója dr. Petrányi Zsolt, a Magyar Pavilon nemzeti biztosa, a Műcsarnok igazgatója; beadási határideje február elseje volt - írja közleményében az intézmény.

prae.hu

A pályázati kiírás a korábbi évek tapasztalataiból kiindulva idén több újítással egészült ki. A kiírás a kiállítási projekt produkciós vezetőjét kereste, lehetővé téve a jelentkezést építészek, kurátorok, művészettörténészek, illetve művész- és alkotócsoportok számára egyaránt. Csoport esetében megkötésként szerepelt, hogy meg kell nevezni a projekt vezetőjét. Újdonság, hogy ezúttal két fordulóban zajlott a pályázat lebonyolítása, lehetővé téve az első fordulót követően a zsűri előtt, zárt körben zajló prezentációt, illetve a második forduló lezárása előtt az esetleges dokumentációs hiánypótlást. A pályázati kiírásban olvasható volt a zsűri névsora, amely korábban csak a pályázati döntést követően vált nyilvánossá.

A 2008-as évre meghirdetett produkciós pályázatra kilenc pályázat érkezett a határidő lejárta előtt. A hiánypótlásokat követően a zsűri valamennyi beérkezett pályázatot érvényesnek találta. A pályázatot a zsűri sikeresnek és eredményesnek ítélte: az építészeti biennále történetében ennyi pályázat még nem érkezett, amely tapasztalat fényében a mostani módszer folytatását javasolja a nemzeti biztosnak.

A pályázók listája

1. Pályázó / projektvezető: Király Zoltán - A mi házunk / Otthonteremtési stratégiák (Zalotay Elemér, Ruttkay-Miklián Eszter)
2. Pályázó: Csanády Pál - Wesselényi-Garay Andor, projektvezető: Csanády Pál - Build is a Decision (Wesselényi-Garay Andor, Csanády Pál, Novák Ágnes, Ertsey Attila, Pataki Tibor)
3. Pályázó: Bálint Anna, Káli Béla, Tasnádi József / projektvezető: Bálint Anna - Pantheon
4. Pályázó: Finta Sándor, Horváth Tibor, Kerekes Gábor, Polyák Levente, Veres Mandy (Alkotócsoport), projektvezető: Finta Sándor - Pavilon
5. Pályázó: Arnóth Ádám, Vargha Mihály, projektvezető: Vargha Mihály - táj van, idő van, bor lesz (szüret: pincék és borászatok Magyarországon)
6. Pályázó / projektvezető: Július Gyula - Corpora inSi(gh)th - Köztéri generatív építészet (doubleNegatives Architecture csoport: Icsikava Szóta, Max Reiner, Maróy Ákos, Kobata Kaoru, Higa Szatoru, Narukava Hadzsime)
7. Pályázó / projektvezető: Bircsák Eszter - symbiotech (Balla Zoltán, Bircsák Eszter, Gálik Györgyi, Haraszti Gina, Kelner Krisztián, Kovács Zoltán, Sipos Melinda, Szépvölgyi Viktória)
8. Pályázó: Bujdosó Attila, Borgulya Gergely / projektvezető: Bujdosó Attila - AUI - architectures, users, interfaces
9. Pályázó: Farkas András − Mehrl Nándor / projektvezető: Farkas András − Köz.tér

A pályázati anyagok megtekinthetők a oldalon, illetve eredeti példányaik valamennyi mellékletükkel kiegészítve a Biennále Irodán.

A lebonyolító által felkért zsűri tagjai voltak

Boros Géza (művészettörténész, Oktatási és Kulturális Minisztérium)
Nagy Bálint (építész, N&N Galéria)
Nagy Tamás DLA (építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építész Tanszékének vezetője)
Szemerey Samu (építész, kurátor)
Z. Halmágyi Judit DLA (építész, EEA Budapest irodavezető)
A 2008-as Velencei Építészeti Biennále Magyar Pavilonjának nyertes pályázata:
6. Pályázó / projektvezető: Július Gyula - Corpora inSi(gh)th - Köztéri generatív építészet (doubleNegatives Architecture csoport: Icsikava Szóta, Max Reiner, Maróy Ákos, Kobata Kaoru, Higa Szatoru, Narukava Hadzsime)

A zsűri értékelése a Corpora inSi(gh)th projektről

"A nyertes pályamű a doubleNegatives Architecture nemzetközi alkotócsoport munkája, amely Július Gyula kurátor vezetésével kerül bemutatásra a velencei magyar pavilonban.
A japán, magyar és svájci alkotói együttműködésben létrejövő munka a természeti folyamatok által inspirált sejtrendszerű, alulról szerveződés koncepcióját vizsgálja a hagyományosan tervezői irányítás alatt működő építészet határmezsgyéjén. A pavilon épületére alapuló, abból kinövő modell a közvetlen környezetből vett információk alapján, azokra folyamatosan reagálva, evolúciós rendszerként növekszik, és azokhoz alkalmazkodva hozza meg döntéseit.

A Velencei Biennále magyar pavilonjának képe a Corpora struktúrával Augmented Reality szemüvegen keresztül nézveA kiállítás fő részét képező építészeti struktúra a szecessziós pavilonnal szimbiózisban létezik, rendszerébe foglalja és újraértelmezi annak tereit és azokból kiindulva a környezeti, valamint a látogatók által generált ingereket is magába építi. A megjelenítés technikáinak segítségével a fizikai tér komplex, költői, élményszerű rendszerré tágul, amiben a nézőpontot és a tájékozódást, valamint a struktúra fejlődését a néző beavatkozása dönti el. Az installáció lehetőséget teremt a történeti építészet, valamint annak kortárs megközelítései közötti összefüggések vizsgálatára, új értelmezési tartományok feltárására.

A pályamű erőssége, hogy több diszciplína képviselői közötti termékeny együttműködés eredményeként jött létre, ahol az alkotók és a széleskörű tapasztalattal bíró kurátor közös munkája a folyamatosan fejlődő projekt további gazdagodását vetíti előre. A technológia poétikus felhasználása a tervezés folyamatában az invenció mellett az emberi tényező, a személyes részvétel fontosságát emeli ki, új szerepkört felkínálva az építész és a használó számára egyaránt. Mindamellett az építészet egyetemes nyelvén megszólaló installáció szerves részét képezi a lokalitás és az abból kiinduló gondolkodás.

A zsűri a Corpora projektet gazdag rétegezettsége, fejlődésének lehetőségei és innovatív megközelítése okán javasolja a 11. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának anyagaként. Javasoljuk, hogy a munka továbbfejlesztésében a gyakorlati alkalmazhatóság, a kulturális és szakmai, elméleti kontextushoz való kapcsolódás, az implementáció további lehetőségei és kommunikációja kiemelt súllyal szerepeljenek."

A zsűri valamennyi pályázatot zárójelentésben értékel, amely a döntést követő 1 héten belül olvasható lesz a Műcsarnok weboldalán.

A 11. Nemzetközi Építészeti Biennále: Out There. Architecture Beyond Building című kiállítása 2008. szeptember 14-től november 23-ig tart nyitva a Velencei Giardini Pubblici és az Arsenale területén. A szakmai és sajtónapok szeptember 11.,12. és 13-án lesznek.

A Velencei Építészeti Biennále a világ legjelentősebb szakmai kiállítása, ahol a központi pavilonban, illetve a nemzeti pavilonokban jellemzően az építés, a városfejlődés és a szakma jelenét és jövőbeli vízióit − problémáit −, fő kérdéseit elemző, megjelenítő anyagok szerepelnek.

További információ a Velencei Biennáléról.

A Magyar Pavilon kiállítására beérkezett pályázatok itt olvashatók

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ). Weboldal: www.baloghendre.hu


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés