bezár
 

zene

2010. 04. 21.
Beethoven-koncertek Martonvásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fiatal zenészgeneráció legjobb hangszeres és énekes szólistái, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tolmácsolásában, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás és Antal Mátyás vezényletével csendülnek fel Beethoven zeneművei júliusban a martonvásári.

prae.hu

A hangversenysorozat első rendezvényét július 17-én tartják, a másodikra július 24-én kerül sor, a befejező koncert pedig július 31-én lesz az MTA Martonvásári Mezőgazdasági Kutatóintézetének parkjában levő szigeten, ott, ahol a Brunszvik családnál tett látogatásai során szívesen időzött maga Beethoven (1170 - 1827) is - mondta el az MTI-nek Lőrincz Andrea, a Magyar Nemzeti Filharmonikusok sajtóreferense.

A martonvásári koncertévad első hangversenyén Kocsis Zoltán vezényletével és Borbély László zongoraművész közreműködésével a D-dúr zongoraversenyt (op.61/a), valamint a II. szimfóniát (op.36) hallhatja a közönség a Nemzeti Filharmonikusok előadásában.
A második koncertet Vásáry Tamás dirigálja, s Banda Ádám hegedűművész közreműködésével a Coriolan-nyitányt (op.62), a D-dúr hegedűversenyt (op.61.), valamint a III.(Eroica) szimfóniát (op. 55.) tolmácsolják a Nemzeti Filharmonikusok.

A záró hangversenyen Antal Mátyás vezényli a zenekart, s a Nemzeti Énekkar (karigazgató Antal Mátyás), valamint Baráti Kristóf (hegedű), Fenyő László (cselló), Hernádi Ákos (zongora), Fodor Beatrix (szoprán), Meláth Andrea (alt), Brickner Szabolcs (tenor), Bretz Gábor (basszus) közreműködésével a Hármasverseny (C-dúr op.56) és a C-dúr mise hangzik el.

Martonvásáron 1958 óta rendeznek a zeneóriás nevéhez kötődő, s műveit tolmácsoló hangversenyeket. A koncertek a hazai nyári zenei élet számon tartott és kimagasló eseményei, amelyeken minden alkalommal számos külföldi zenekedvelő is részt vesz. A rendezvénysorozat elindításában része volt az MTI akkori tudósítójának, Környei Eleknek, aki maga is kutatta Beethoven és a martonvásári gróf Brunszvik család kapcsolatát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés