bezár
 

zene

2010. 04. 21.
Zenetörténeti sorozat a miskolci operafesztivál jegyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik a miskolci operafesztivál programjaihoz kapcsolódó zenetörténeti sorozat, a következő, csütörtöki előadáson a nemzeti zene és opera témaköréről beszél Bócz Sándor zenetörténész a Miskolci Galéria Kondor termében.

prae.hu

Az előadáson a nemzeti zenedrámák kialakulásáról, az azokat életre hívó korszakról is beszél Bócz Sándor, a fesztivál zenetörténeti sorozatának előadója - mondta el Barázda Eszter, a Bartók+... Miskolci Nemzetközi Operafesztivál sajtóreferense az MTI-nek.

Felidézte, hogy a monumentális olasz operák egyeduralmát a XIX. század közepén a romantikus stílus és a nemzeti operák megjelenése törte meg. Az irányzatot hasonló történelmi helyzetben, a függetlenségi mozgalmak előretörése híva életre főként Magyarországon és Csehországban, de a nemzeti stílus került előtérbe Lengyelországban, Bulgáriában, a balti államokban és a skandináv országokban is.

Az előadás témáját összefoglalva úgy fogalmazott: a mintegy százötven évvel ezelőtt beérett "operaterméssel" - a nemzeti zenét erőteljesen magába olvasztó jellegükre utalva - együtt szokták emlegetni a lengyel Stanislaw Moniuszko (1812-1872) Halka és Erkel Ferenc (1810-1893) Bánk bán című zenedrámáját, noha alapvető különbség fedezhető fel a kettő között.

A zenetörténeti sorozat következő előadása május 6-án lesz. Témája: Legyen nyitva minden ajtó?, azaz Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájáról Földes Imre zenetudós, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára beszél majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés