bezár
 

film

2010. 04. 20.
Új helyszínen, új koncepcióval indul a Mediawave
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három hétvégét ölel fel az április 30. és május 16. között tartandó 20. Mediawave fesztivál, amelynek az idén először Szombathely, Őriszentpéter és az ausztriai Rudersdorf ad otthont.

prae.hu

Az új helyszín új koncepciót is hozott, de a fesztivál továbbra is a friss művészeti produktumok bemutatására koncentrál - mondta el Hartyándi Jenő fesztiváligazgató kedden Budapesten, az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Bemutatkozott a Mediawave Alapítvány új elnöke, Sragner László, aki hangsúlyozta: abból, hogy nem "szakmabeli" tölti be az elnöki tisztséget, remélhetőleg profitálni fog a rendezvény. Az elnök elmondta: nézőként kezdetektől részt vesz a fesztiválokon és régi barátság fűzi Hartyándi Jenőhöz.

Hartyándi Jenő a fesztivál programjáról elmondta: bár megtalálhatók lesznek a "klasszikus Mediawave-hangulatok", inkább az újdonságokra koncentrálnak. A filmfesztiválra 81 országból 1173 nevezés érkezett, ezek közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került a versenyprogramba. Az animációs, kísérleti és dokumentumfilmeket a tavalyi fődíjas film, a Viszlát, hogy vagy? rendezője, Boris Mitic, a román Radu Igazság és a holland Peter Lataster rendezők értékelik, a kisjáték- és nagyjátékfilmes zsűriben az Oscar-díjas vágó, Alan Heim, Pálfi György, a szlovák Mira Fornay és a holland Jos Stelling foglal helyet.

Aponyi Noémi, a filmes program szervezője kiemelte: vetítik majd Peter Greenaway és Mika Kaurismaki új játékfilmjét. Mint mondta, a fesztivál 20. születésnapjára egy válogatással emlékeznek, ezt a korábbi zsűrik húsz tagja válogatta össze. A versenyprogramok mellé számos szakmai rendezvény is társul, például A valóság túlélése (a dokumentumfilm választása) címmel kerekasztal-beszélgetést szerveznek, valamint Mediawave Film Forum elnevezéssel nemzetközi konferenciát is tartanak az együttműködési lehetőségekről.

A fesztiválnak immár hagyományosnak mondható programja lesz a Passport Control elnevezésű workshop-sorozat, amely filmes, fotós és zenei szekciókban várja a fiatalokat. A rendezvény az idén hangsúlyosan foglalkozik a roma integrációval és az együttműködés lehetőségeivel. A filmes workshopot Daróczi János és Vizi Mária tartja olyan vendégelőadók közreműködésével, mint Pálfi György, Alan Heim és a Boris Mitic. A zenei szekciót Tintér Gabriella és Ferenczi György tartja, míg a fotósokat Horváth M. Mária és Pettendi Szabó Péter vezeti majd.
Hartyándi Jenő elmondta: a zenei programok főleg a hétvégékre koncentrálódnak. Kiemelte a Thanks Jimi Fesztivált, amelyet Stevie Salas amerikai gitáros vezet, az elmúlt évek legendás győri koncertjeire pedig Iva Bittova fellépése emlékeztet majd. Május 7-én ingyenes koncertet ad a 16 évnyi szünet után visszatérő funk-soul legenda, Gil Scott Heron énekes, költő, a Deti Picasso Grencsó Istvánnal áll színpadra, valamint sok egyéb mellett hastáncos workshop is lesz a török dub zenekar, a Baba Zula vezetésével. Május 13. és 16. között az ausztriai Őriszentpéteren és Rudersdorfban tartanak dzsessz-öko fesztivált.

A Mediawave-re való "ráhangolódást" segíti a budapesti Toldi moziban április 22. és 24. között tartandó fesztivál, amelynek keretében filmvetítéseken, koncerteken vehetnek részt az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés