bezár
 

film

2010. 04. 18.
Hullámtörők: A bőrön is áthatol
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A bőrön is áthatol című holland filmdráma kapta a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál tízezer euró (csaknemn hárommillió forint) értékű fődíját, a Hullámtörők-díjat a szombat esti díjátadó ünnepségen.

Esther Rots, a díjnyertes alkotás rendezője nagyjátékfilmes bemutatkozásában azt elemezte, hogyan próbál talpra állni egy fiatal nő, miután amszterdami lakásában erőszakos támadás érte.

A közönség az idei filmmustra legnépszerűbb produkciójának a fesztivál nyitófilmjét, A fantasztikus Róka úr című animációs filmet szavazta meg, amely Roald Dahl meséje nyomán Wes Anderson rendezésében került a filmvászonra.

Az Országos Diákzsűri díját az Elly története című iráni film a nyerte el. Mint indoklásukban fogalmaztak: "a film kiválóan reflektál a férfi és női kapcsolatok társadalmi vetületeire egy sok szereplős, jól működő, zárt szituációs drámán keresztül".

A 17. Titanic filmfesztivál, amely a világ sikerfilmjein kívül a nemzetközi filmszakmára jellemző új trendeket is bemutatja, ötödik éve működik versenyfesztiválként. Idén kilenc alkotás versengett az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott tízezer eurós Hullámtörők-díjért. A filmeket elbíráló háromtagú zsűri elnöke Nick James, a Sight and Sound magazin főszerkesztője volt, további két tagja pedig Tiina Lokk, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter filmrendező.

A versenyprogramban a fődíjas alkotáson kívül a spanyol Asszony zongora nélkül, a kínai Élet és halál városa, az iráni Elly története, a svéd Ésszerű megoldás, a finn Látogató, a dán R, a vietnami Vergődés és a White Material című francia produkciót láthatta a közönség.

A vetítéssorozat kilenc szekciójában (Versenyfilmek, Családi kötelékek, Különös történetek, Francia zátonyok, A Tigris éve, A sötét oldal, Animáció 0.1, Zene mindenkinek, Filmdokk) 25 ország 61 alkotása szerepelt.

A Titanic keretében tartották meg a Lélektánc című magyar film világpremierjét. A Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport közös előadásának filmváltozatát Iványi Marcell rendezte. A fesztiválon magyar koprodukcióval készült alkotások is bemutatkoztak. Többek között a Budapest című brazil-magyar drámát vetítették Hámori Gabriellával a főszerepben.

A legsikeresebb film címet két alkotás is elnyerte: a Vörös Kápolna című dán dokumentumfilm (amely a Sundance Filmfesztiválon idén a legjobb külföldi dokumentumfilm-díját kapta), és a Metropia című svéd animációs utópia. Ezekre az előadásokra fogyott el leghamarabb a jegy, és telt ház előtt vetítették őket.

A legtöbb nemzetközi játékfilmet felvonultató hazai seregszemle az elmúlt tíz napban négy helyszínen folyt: az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kinóban, a Toldiban és az Örökmozgóban.

A 17. Titanic filmfesztivált John Hillcoat Az út című filmjének premier előtti vetítése zárta Viggo Mortensen főszereplésével.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés