bezár
 

irodalom

2010. 04. 16.
Elhunyt Sobor Antal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Írószövetség mély fájdalommal tudatja, hogy életének 77. esztendejében elhunyt Sobor Antal József Attila-díjas író. Temetéséről később intézkednek.

Sobor AntalSobor Antal (1933. január 16. Székesfehérvár) íróként, festőművészként, nyugalmazott középiskolai tanárként, valamint a Magyar Írószövetség Közép-Dunántúli Írócsoportjának vezetőjeként is kiemelkedő munkát végzett. 1956-ban szerezte meg diplomáját az ELTE Bölcsészettudományi Karán, ezt követően visszatért Fehérvárra, ahol előbb általános iskolákban, majd középiskolában tanított.

1971-től 1993-as nyugdíjazásáig a Vasvári Pál Gimnázium és Szakközépiskola tanára volt, ahol tanár-szerkesztőként az iskola újságját is gondozta. Pedagógusi pályáját a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetésével ismerték el. Sobor Antal háborús tematikájú novelláival tünt fel a hatvanas évek elején, azonban nem csupán az irodalom terén igyekezett megmutatni, milyennek is látta a világot, hanem ecsetet ragadva, a festővásznon is rögzítette impresszióit. Fontosabb művei: Ég alatt kanyargó utak, Nyulak délutánja, Az utolsó nap, Heten a hídon, Füst a fák fölött.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés