bezár
 

zene

2010. 04. 15.
"Pálinka szerelmem, légy az enyém" + Magna Cum Laude sajtótájékoztató
Hernád Félmaraton – I. Rákóczi Autós Pálinkatúra és Pálinkamustra. 2010. 04.17-18.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ha Gönc, akkor barack, ha pálinka, akkor gönci barack. De ha Rákóczi? Akkor leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Így kapta az I. Rákóczi Pálinkatúra és Pálinkamustra nevet a rendezvény. A versenyzők bejárják a megyét, felhívva a figyelmet arra, hogy a gyönyörű tájak és kulináris élvezetek miatt ide érdemes eljönni.

prae.hu

A megyében a pálinkafőzésnek- és fogyasztásnak évszázados hagyományai vannak, Göncnek is köszönhetően a pálinka nemzeti italunk, igazi hungaricum. Mindezt szerettük volna összekapcsolni a megye népszerűsítésével, ezért úgy döntöttünk, végig kell autóznunk a megyén” – hallhattuk az esemény főszervezőjétől, Gergely Zsolttól, a megyei közgyűlés alelnökétől.

Április 17-én a másnap kezdődő Országos Félmaratoni Bajnokság elő rendezvényeként indul a Rákóczi Autós Pálinkatúra a Megyeházáról. A meghívott és a versenyre benevezett autósok előre kijelölt útvonal alapján, itinerrel ellátva teljesítik a szombati versenytávot.

Hagyományteremtő szándékkal indult az esemény szervezése, amely játékos, ötletes, ugyanakkor értékeket képvisel és turisztikai vonzerővel is bír. Ahhoz, hogy a megyében sok helyre eljuthassunk, autóra van szükség, mert lehetetlen lenne másképp egy nap alatt megtenni azt a majdnem 250 kilométert, ami a túra útvonala.

A 21 túraállomáson - mely 14 megyei településen lesz - olyan játékokat, feladatokat kell végrehajtaniuk a versenyzőknek, amelyek az adott tájegységgel kapcsolatosak vagy rá jellemzőek. Ezek között lesz üveg űrmértékbecslés, autós ügyességi verseny, lovas akadálypályán való átjutás, íjászverseny, barackmagmérés, pálinkapalackozás és bobozás is.

A versenyre 22 csapat nevezett. Az indulók között lesz például dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, megtiszteli a versenyt Repka Attila olimpiai bajnok birkózó, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Atlétikai Szövetség, a Vám-és Pénzügyőrség, de képviselteti magát a Megyei Kórház, ahogy Encs, Sátoraljaújhely, Sárospatak, Szerencs, a Zempléni Településszövetség, benne polgármesterekkel, kedves barátokkal.

Az esemény háziasszonya Zimány Linda lesz, de a rajtnál találkozhatnak Pataky Attilával, és az eseményen jelen lesz Erőss Zsolt hegymászó is.

A túra útvonala olyan pálinkafőzőket érint, akik nem most kezdték a szakmát és az általuk készített nedűk igen közkedveltek.
Csodálatos útvonalon halad majd a verseny, miközben Kékeden finomabbnál finomabb pálinkák közül kell eldönteni, melyek lesznek a megye „legszebb" pálinkái.

A versennyel egy időben ugyanis a kékedi Melczer Kastély festői környezetében az első Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pálinka Mustra is kezdetét veszi. A pálinka illata, tisztasága, karaktere, harmóniája hamar megmutatja majd a szakértő zsűrinek, hogy melyik lehet a több tucat, különböző évjáratú és fajtájú pálinka közül a legjobb. A túrázók délután érkeznek a mustra helyszínére, Kékedre, ahol már együtt hallgathatják meg a Magna Cum Laude élő koncertjén a címben is idézett Pálinkadalt.

Kékedi kastély

A verseny másnap folytatódik Kékedről Encsre, ahol – a megyében már harmadszor - a Magyar Köztársaság Félmaratoni Futó Országos Bajnokságát rendezik.

A szervezők célja az volt, hogy a sport és kikapcsolódás, mozgás és pihenés, kultúra és gasztronómia egymás mellé kerüljenek, és megmutathassák e gyönyörű megye legszebb tájait. Az ország minden részéből érkező sportolók, edzők, vendégek így látogattak el a Pitypalatty-völgybe, azt követően Szerencsre és Hegyaljára – az előző versenyek helyszíneire.

A szervezők idén Encsre invitálják az ország legjobb profi és amatőr hosszútávfutóit. De nem csak futóversenyt láthatnak az érdeklődők, mert rengeteg színes program is várja a közönséget: egészségügyi nap, tészta-party, gyermekműsorok, a Groovehouse fellépése, néptánc és még sok-sok érdekesség.

A mezőny várhatóan 10.30-kor érkezik célba, majd ezt követi az eredményhirdetés.

A kétnapos rendezvénysorozat kiváló alkalom arra, hogy az itt élők és településeik bemutatkozzanak akár a sport szerelmeseinek, akár a családi kikapcsolódást keresőknek. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!

A Pálinkatúra útvonala és várható feladatai

1. B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat Hivatala – Miskolc, Városház tér 1. (Indítás)
2. Flora Virág Nagykereskedés – Miskolc, Szeles u. (Virágfelismerés)
3. Miskolci Likőrgyár Zrt. – Miskolc, Vitéz u. 13. (Üvegfelismerés)
4. Intersport – Miskolc, Szentpéteri kapu 80. (Autós akadálypálya)
5. Ford Miskolc, 26-os főút kivezető szakasz (Autós ügyességi)
6. Kővölgy Vendégház – Sajóbábony, Rákóczi u. 3. (Lovas akadálypálya) 7. Sajószentpéter, Sport u. 2. (Íjász verseny)
8. Edelény, István király útja 49. (Poharas autós ügyességi)
9. Szikszó, Pázmány tér (Vizes fejtörő)
10. Ináncs Pálinkafőző – Ináncs, Kossuth u. 92. (Pálinka fokolás)
11. Abaújszántó Pálinkafőző – Abaújszántó, Perei u. 4. (Barackmag mérése)
12. Völgykapu Fogadó – Abaújkér, Völgykapu u. 1. (Pálinka futás)
13. Palota Borház – Tállya, Csokonai tér 7. (Ebéd, teszt leadás)
14. Sárospatak, Szent Erzsébet út (Autós Akadálypálya)
15. Sátoraljaújhely, Kalandpark (Bobozás)
16. Pálháza, Dózsa Gy. u. 39. (Pálinka felismerés illatról)
17. Mg. Szolg. Szöv. Gönc Göncruszka, Tábla dűlő 2. (Pálinka palackozás)
18. Melczer Kastély – Kéked, Fő út 21. (Pálinka felismerés kóstolással). 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés