bezár
 

zene

2010. 04. 15.
A breaktánc és Bach találkozása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A break és Bach találkozásából született rendhagyó előadás Berlinben egy díjnyertes tánccsoport és egy avantgárd zenei igazgató jóvoltából.

prae.hu

Fergeteges crossover-műsorát tizenkét estén át mutatja be a Flying Steps négyszeres breakvilágbajnok berlini tánccsoport Johann Sebastian Bach Das Wohltemperierte Klavier (A jól hangolt zongora) című művére a kortárs művészeti múzeumban, a Neue Nationalgalerie-ben. A kedd esti premiert a közönség óriási lelkesedéssel és dörgő tapssal fogadta.

A hip-hop filozófia és a klasszikus zseni találkozásaként hirdetett, hetvenperces Flying Bach show alatt a zeneszerző prelúdiumait és fúgáit zongorán, csembalón vagy elektronikus feldolgozásban játsszák és hangszórókon felerősítik.

"A Flying Steps mindig is arról álmodott, hogy egy igazán újdonságnak ható produkciót mutasson be. A táncosok lendületes stílussal ötvözik a breaket, az eredmény valami egészen újnak tűnhet" - mondta el a tánccsoport alapítója, Vartan Bassil. Kitért arra, hogy óriási kihívást jelent klasszikus zenére táncolni; a hip-hopnál ütemre mozognak, de Bachnál csendesebb hangokat is mozgássá kell formálniuk. A breaktáncban a technikának, az akrobatikának, az egyéni mozdulatok kombinációjának jut főszerep, de a Flying Bachban a zenét is érzékeltetni akartuk" - fejtegette.

Az előadásban az eredeti Flying Steps csapatot - Vartant, Bennyt, Mikelt, Lil Cenget, KC-1-et és Lil Rockot - egy japán kortárs táncművész, Kavagucsi Jui, a show egyetlen női táncosa egészíti ki. A műsor alatt Marco Moo videóművész vetít a falakra, a múzeum hatalmas ablakára, amely előtt az előadás zajlik, majd adott időben egy fehér lepelre, amelyet a táncosok tartanak a színpadon.

A Flying Steps a szokatlan műsorra Christoph Hagel német karmesterrel és rendezővel szövetkezett, akitől nem idegen, hogy új, modern köntösbe öltöztesse a klasszikus zenét. Korábban Mozart-operát mutatott be nagy sikerrel egy erőműtelepen és egy metróállomáson.

"Az én munkám az volt, hogy megértessem a táncosokkal, milyen ügyesen és kifinomultan komponálta zenéjét Bach, de a koreográfiától távol tartottam magam" - hangsúlyozta. Hagelt saját bevallása szerint ámulatba ejtette, hogy a breaktánc mennyire illik Bachhoz, sokkal inkább, mint a balett, és lenyűgözte a tánccsoport energiája, egyenessége és szerénysége, ahogyan a zenét hallgatta és értelmezte.

A különleges élményt kínáló Flying Bach show május elsejéig látható a német fővárosban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés