bezár
 

art&design

2010. 04. 13.
Auschwitz Album
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Auschwitz Album - Rólunk, nekünk, nélkülük címmel nyílt kiállítás kedden Zalaegerszegen, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A budapesti Holokauszt Emlékközpont tárlata a vészkorszak áldozatainak állít emléket, a magyarországi emléknap, április 16. alkalmából.

prae.hu

Az albumban látható férfiak, nők és gyermekek arcából mindössze annyi maradt meg, ami a fotókon látható - mondta a kiállítás megnyitóján Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke.

Az akkori törvények úgy fogalmaztak, "a társadalmilag káros, veszélyes elemeket ki kell iktatni", és a törvényhozók még a kétéves gyermekekről is így gondolkoztak; ártatlan embereket gyilkoltak meg, csak azért, mert zsidónak születtek - emlékeztetett.

Soha többé nem ismétlődhet meg az a szörnyűség, ami a vészkorszakban bekövetkezett - hangsúlyozta Lomnici Zoltán, a napokban megalakult Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Mint hozzátette, a szervezet létrejöttét azért kezdeményezte, hogy fellépjenek az antiszemitizmus, a rasszizmus, a keresztény- és a magyarellenesség ellen, hiszen ezek a vonulatok a mai korban is feltűntek.

Lomnici Zoltán beszélt arról is, hogy bíróként nem foglalkozhat politikával, de felhívhatja a figyelmet azokra a fiatalokra, akiket csak azért bántalmaztak, mert magyarnak születtek. "Ha hiszünk benne, hogy a jobb jövő csak összefogással, az emberi méltóság tiszteletével képzelhető el, akkor Magyarország Európában a nyertes és nem a leszakadó nemzetek közé fog kerülni" - fogalmazott Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Az Auschwitz Album a magyar zsidó transzportok koncentrációs táborba hurcolását, a deportálást, megérkezésüket mutatja be. A fotókat az SS Azonosítási Szolgálat két tagja készítette.

A kétszáz képet a kárpátaljai Bilkéről deportált Jákob család lánya, Lili találta meg 1945. április 9-én, a Dora-Mittelbau koncentrációs tábor felszabadításakor. A tulajdonában maradt fotókról 1946-ban a Prágai Zsidó
Múzeumban másolatokat készítettek, s az egyik sorozat később Budapestre került. Az albumot Jákob Lili - aki 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált, 1999-ben ott is halt meg - 1980-ban a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetnek adományozta.

A kiállítás anyaga az április 16-i holokauszt megemlékezéshez nyújt segédanyagot - mondta Siklósi Vilmos, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség elnöke a megnyitón. A zalaegerszegi gimnázium a helyi zsidóság életéről készített tablót, a helytörténeti anyagot ugyancsak kedden mutatták be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés