bezár
 

irodalom

2010. 04. 13.
Csaplár Vilmosé az AEGON Művészeti Díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hitler lánya című regényért Csaplár Vilmos veheti át kedden este a három millió forint értékű 2010-es AEGON Művészeti Díjat és Major Janka kisplasztikáját - jelentették be a kedd délelőtti sajtótájékoztatón.

prae.hu

Összesen tíz könyv volt versenyben, Csaplár Vilmosén kívül Darvasi László Virágzabálók; Kemény István Kedves Ismeretlen; Kovács András Ferenc Sötét tus, néma tinta; Kukorelly Endre Ezer és 3; Podmaniczky Szilárd Szép Magyar Szótár; Schein Gábor Egy angyal önéletrajzai; Tóth Krisztina Magas Labda; Vajda Miklós Anyakép, amerikai keretben és Varga Mátyás Hallásgyakorlatok című kötete.

Az öttagú zsűri nevében Gács Anna kritikus jelentette be, hogy a Hitler lánya című munkának ítélték a díjat, mert a könyv "merészen eredeti vállalkozás: anekdotákat, vicceket, történelmi apokrifeket és valóságos forrásokat dolgoz össze szövevényes, de biztos kézzel szerkesztett történelmi regénnyé".

Hősei között a történelem valódi szereplői és az írói fantázia teremtményei - például Adolf Hitler és Kucor Fanni , Kasztner Rezső és Kujeda Éliás - is jelen vannak. Bár - mint az író fogalmazott - a kitalált figurák számára sokszor valóságosabbak az igazi személyeknél. A szerteágazó elbeszélés jó fél évszázadot ölel fel, bejárja Magyarországot, miközben egyre komorabb képet fest a mindenkori hatalom és az egyéni sors kapcsolatáról.

Csaplár Vilmos regényét nem utolsó sorban az teszi rendkívül izgalmassá és rendhagyóvá - vélte Gács Anna -, hogy képes összebékíteni két, látszólag összebékíthetetlen dolgot: elbeszélője egyfelől jóízűen sztorizó kisembernek hat, másfelől a végzet szenvtelen végrehajtójának.

Csaplár Vilmos 1971-ben és 1972-ben a Jelenlét című egyetemi irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője volt, 2003-tól a Szépírók Társasága elnöke. Lovagkor című 1971-es novelláskötete óta 21 esszékönyve és regénye jelent meg. Írt drámát és film-, illetve televíziós forgatókönyveket. Több irodalmi és művészeti díj birtokosa. Mint az AEGON Művészeti Díj tulajdonosa, fél évvel később jelölhet egy másik magyar művészt az AEGON Művészeti Társdíjra.

Zatykó Péter, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgatója arról számolt be, hogy a kultúra támogatását fontosnak tartják az anyacéghez hasonlóan, amely elindította a ma már világhírű zongorista, Lang Lang karrierjét. A kínai művész a közeljövőben meghívásukra ismét fellép Budapesten.

Az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban két egymáshoz kapcsolódó alkotói elismerést hozott létre az AEGON Művészeti Díjat és Társdíjat. Az AEGON Művészeti Díjat első ízben Spiró György vehette át a Fogság című regényéért, majd 2007-ben Rakovszky Zsuzsa költő kapta meg az elismerést Visszaút az időben című kötetéért, 2008-ban Térey János költő Asztalizene című színművéért, tavaly pedig Jónás Tamás Önkéntes vak című verseskötetéért.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés