bezár
 

zene

2010. 04. 08.
Boldoczki Gábor a MÁV Szimfonikusokkal lép föl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Főként rézfúvós karra írt számokból szerkesztett koncert hangzik el pénteken este a Festetics-palota tükörtermében. Boldoczki Gábor trombitaművész, nemcsak saját szólamát játssza, hanem ezen a hangversenyen debütál karmesterként a MÁV Szimfonikusokkal.

prae.hu

"Nem valódi karmesterként szerepelek, az együttes igazgatósága felkért, dolgozzam a fúvósokkal, és így adódott, hogy a műsor irányítását is rám bízták. A vezénylés gondolata egyébként már foglalkoztatott, de nem a közeljövő programjának tekintem" - mondta el az MTI-nek az Echo Klassik-díjjal kétszer is elismert Boldoczki Gábor, aki az év jó részét külföldön tölti, a legnevesebb zenekarok felkérésére.

Mint megjegyezte, az idei év fordulat a pályáján: január óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és számtalan koncert-felkérése ellenére sikerült eddig minden óráját megtartania.

Pénteken este Vivaldi két trombitára írt C-dúr concertójával kezdődik a program, a szólista Boldoczki és az együttes trombitása, Kovács Kálmán lesz. Majd Mozart F-dúr divertimentója szólal meg a vonósokkal, Händel D-dúr szvitjét játssza ezután Boldoczki Gábor.

Paul Dukas La Peri című balettzenéjének bevezető fanfárját azzal a tíz személyes rézfúvós karral adják elő, amely azután a koncert további részében lesz a pódiumon. Kortárs mű Tóth Péter - a trombitaművész korábbi kamarapartnere - Balkán Expresse, amelyet Boldoczki javasolt a programba. "Modern darab és nem is könnyű" - véli.

Végül egy másik fiatal zeneszerző Horváth Balázs átiratában mutatják be Jean Bapttiste Arban népszerű, slágernek is mondható dalát, a Velencei karnevált.

Boldoczki Gábor Németországban aktív résztvevője Fenyő Lászlóval (cselló) együtt a Rhapsody in Schools elnevezésű programnak, olyan világhírű sztármuzsikusok mellett, mint Sarah Chang, Julia Fischer, Sharon Kam, Christiane Oelze vagy Christian Tetzlaff.

A program keretében a zenészek iskolákat keresnek föl - karitatív alapon - , bemutatják koncertprogramjuk egy-egy részét és a hangszerüket a gyerekeknek, élő, személyes kapcsolatot alakítva ki a fiatalokkal, a jövő publikumát remélve bennük. "Ez nagyon fontos impulzus ebben a korban"- véli a trombitaművész.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés