bezár
 

irodalom

2010. 04. 06.
Több mint hatszáz tétel a Mike és Társa árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elképesztően sok, 665 tételt visz kalapács alá csütörtökön a Mike és Társa Antikvárium, nemcsak darabszámban, hanem műfajban, tematikában is felettébb gazdag kínálattal.

prae.hu

Az árak nem szaladtak el, sok a tízezer forint alatt megszerezhető tétel, a legmagasabb kikiáltási ár 240 ezer forint, ennyiről indul Kazinczy Ferenc Tövisek és virágok epigrammakötetének 1811-es első kiadása. Az igen ritkán felbukkanó mű a nyelvújítási harc kezdetének, nyílt hadüzenetnek tekinthető.

Ritka darab Pápai Páriz Ferenc latin-magyar szótárának 1708-as első kiadása, amelyet elsősorban az erdélyi iskoláknak szánt. A nagy nyelvi tudatossággal készült, új szavakat, szókapcsolatokat meghonosító szótár igyekezett a hazai nyelvjárások teljességét áttekinteni, számos már akkor régiesnek számító szófordulatot megörökíteni, így a korabeli nyelvhasználat páratlan kincsestára is. Kikiáltási ára 80 ezer forint.
Unikális történeti emlék a népi írók 1943-as balatonszárszói tanácskozásának emlékkönyve 31 ezer forintért.

A konferencia fő témája a magyar társadalom és gazdaság háború után várható jövője. Itt hangzott el Németh László nagy vitát kavart előadása a harmadik útról. Az eseményt politikai és ideológiai vonatkozásai miatt hosszú évtizedekig elhallgatták.

Magyar Dolgozók Pártja 1948 júniusában jött létre, miután a Magyar Kommunista Párt "egyesült" a szociáldemokrata párttal. Marx Tőkéjének első kötetét a párt első, június 13-i kongresszusára adták ki, az MDP vezetőinek aláírásával (Farkas, Gerő, Révai és ritkaságként Rákosi kézírásával). Az új párt vezetőinek aláírását is tartalmazó dokumentumot 60 ezer forintról lehet megszerezni.

Tizenhét színház- és politikatörténeti dokumentum kapcsolódik Pécsi Sándor színművész nevéhez, köztük a Madách Színház egykori legendás alakjának levelei, színdarabok játszópéldányai, filmes szerepek iratanyaga. Pécsi politika hitvallását tükrözik az 1956-os forradalommal kapcsolatos feljegyzései vagy az október 31-én, a Madách Színház társulati ülésén elhangzott forradalmi beszédének kézzel írott vázlata. Ezek 4-16 ezer forintra vannak árazva, míg a színművész 1955 és 1968 közötti vendégkönyvéért, amelyben színészkollegák, művészbarátok üdvözlő sorai olvashatók, 25 ezer forintot várnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés