bezár
 

építészet

2010. 04. 05.
Posztumusz Ybl Miklós-díj az építész szakma egykori nagyjainak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Posztumusz Ybl Miklós-díjjal ismeri el tizenhét már elhunyt építész munkásságát kedden a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Építőművészek Országos Szövetsége (MÉSZ).

prae.hu

Az 1953 és 1989 közötti időszakban számos olyan kimagasló képességű építész alkotott, aki az alapítás éve óta indokolatlanul nem részesült Ybl Miklós-díjban. Mai pályatársaiknak halaszthatatlan kötelessége volt ezeket a méltánytalanságokat orvosolni, és ha utólag is, de pótolni az elmaradt elismeréseket - fogalmazott Magyar Építőművészek Országos Szövetsége (MÉSZ) által az MTI-nek elküldött közleményben a kezdeményezés ötletgazdája, Winkler Barnabás Ybl-díjas építész.

A haláluk után díjazott neves tervezők listáját a MÉSZ felkérésére Winkler Barnabás, Ferkai András és Dévényi Tamás állította össze, akik Medgyaszay Istvánt, Hajós Alfrédet, Kós Károlyt, Györgyi Dénest, Borbíró Virgilt, Weichinger Károlyt, Gerlóczy Gedeont, Kiss Tibort, Fischer Józsefet, Árkay Bertalant, Kósa Zoltánt, Lauber Lászlót, Dávid Károlyt, Benkhard Ágostont, Kiss Ferencet, B. Szűcs Margitot és Nagypál Juditot választották ki a posztumusz Ybl Miklós-díjra.

Mint a MÉSZ elnöke, Kálmán Ernő az MTI-nek elmondta, a díjazottak ünneplése Ybl Miklós születésének 106. évfordulóján lesz a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

A keddi ünnepséget a MÉSZ évi rendes közgyűlése előzi meg. Kálmán Ernő beszámolója szerint az ülésen többek között egy, a Duna-stratégiához kapcsolódó nemzetközi építészeti pályázat előkészületeiről, illetve a Visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia) szakmai együttműködéséről lesz szó.

Várhatóan szóba kerül a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum viták által övezett bővítése, illetve az a szomorú tény is, hogy a hazai szakma nemzetközi sikerei ellenére idén egyetlen építész sem részesült Kossuth-díjban - fogalmazott a MÉSZ elnöke.

Kálmán Ernő beszámolt arról, hogy a posztumusz Ybl Miklós-díjasok életművéből kiállítást rendeznek, amely a szövetség Ötpacsirta utcai székházában lesz megtekinthető, és a tizenhét építész munkásságát külön kötet is bemutatja majd. 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Reflexió a girlscanscan Tripping on Modernist Monuments című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés