bezár
 

art&design

2010. 04. 04.
Válogatás a múlt év legszebb budapesti ásatási leleteiből az Aquincumi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Van új a föld alatt….: Válogatás a 2009. év legszebb budapesti ásatási leleteiből" - címmel nyílik április 16-án az Aquincumi Múzeum új időszaki kiállítása, amelynek fókuszában az M0 körgyűrű építéséhez kapcsolódó régészeti feltárások anyaga áll.

prae.hu

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma immár 14. alkalommal rendez kiállítást az előző ásatási szezon legszebb régészeti leleteiből.

Az Aquincumi Múzeum közleménye szerint az intézmény tavaly közel 40 régészeti ásatást és megfigyelést végzett beruházásokhoz kapcsolódóan a főváros területén. Ezek közül kiemelkedik az M0 körgyűrű déli szakaszán, több ponton végzett kutatás, amely majd négyezer év régészeti leleteit hozta felszínre: bronzkori, szkíta, szarmata, avar és Árpád-kori temetkezéseket, településmaradványokat tártak fel. A Hajógyári szigeten is folytatódott tavaly a feltárás, itt egy középkori uradalmi központ maradványai kerültek elő, érdekes leletanyaggal. A római kori Aquincum temetőinek feltárásai során edények, ékszerek kerültek elő.

A tárlaton bemutatandó közel kétszáz tárgy közül a múzeum közleménye kiemeli az aranylemezkékkel díszített fejdíszt, s egyéb ékszereket - így gyöngysorokat, nyak- és karpereceket, óriási díszes ruhakapcsolótűt (fibulát) láthatnak majd az érdeklődők. Bemutatásra kerül római kori síremlék és bronzszobor, kardok, avar libatojások.

Az őskori és a római kori tárgyakon túl ez alkalommal a Budapesti Történeti Múzeum által frissen feltárt középkori leletanyagot is bemutatják.

A kiállítás egyik érdekességének ígérkeznek a különböző korú sírok rekonstrukciói, illetve egy egészben kiemelt szkíta, kettős csontvázas sír, amely eredeti állapotában tekinthető meg.

"A 2009. évi fővárosi ásatások ismét bizonyították, hogy +van új a föld alatt+: Budapest régészeti öröksége igen gazdag és minden évben tartogat meglepetéseket nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is" - hangsúlyozza a dokumentum.

A tárlat 2011. március 31-ig látogatható az Aquincumi Múzeumban (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés