bezár
 

zene

2010. 04. 03.
Balázs János zongorázik a Kézenfogva Alapítvány javára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Liszt és Chopin versenyeket nyert, mindössze 23 éves Balázs János játszik szerdán este a városligeti Nádor-teremben a Kézenfogva Alapítvány javára.

prae.hu

A zene mindenkié, legyen az sérült, vagy ép tagja a társadalomnak - az alapítvány munkatársai szerint. A koncert létrehozásában Bitó László tudós és közíró felesége, Olívia Bitó segít. Utóbbi elmondta az MTI-nek, hogy az általa igen ígéretes tehetségnek tartott Balázs János többek között Liszt, Schumann, Chopin és Beethoven kompozíciókat játszik az esten. Remélik a koncerttel is mérsékelhető a hiány: a nyilvánosság alig tud valamit a sérült emberekről.

Balázs János zenész családba született. Első tanára édesapja volt (aki szintén zongoraművész), majd a Járdányi Pál Zeneiskolában Hornyánszkyné Becht Erika irányításával folytatta zongoratanulmányait - ő tanította Érdi Tamást is.

2002-ben felvették a Zeneakadémia különleges tehetségeket képző évfolyamára. 2004-ben megnyerte a Baden-Badenben megrendezett Nemzetközi Cziffra György Zongoraversenyt, ahol ő volt a legfiatalabb résztvevő. A 2005-ös Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen a zsűri egyhangú döntése alapján első díjat nyert.

Ezután meghívást kapott a soproni Liszt Ferenc Zongorafesztiválra, a csehországi Frédéric Chopin Fesztiválra, a freiburgi, müncheni, és eshweileri zenei fesztiválra, a bécsi Bösendorfer Fesztiválra, a Kyoto-i zenei világfesztiválra, valamint fellépett a Zeneakadémia százharminc éves jubileumi gálakoncertjén is.

Részt vett Dmitrij Baskirov, Noel Flores, Marian Lapsansky, Frankl Peter, Vásáry Tamás, és Bogányi Gergely mesterkurzusain is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés