bezár
 

art&design

2010. 04. 02.
Becenévgyűjtő akciót hirdet a Móra-múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Becenévgyűjtő akciót hirdet az április 25-ig, a szegedi Kultúrpalotában látható Robert Capa-kiállítás kapcsán a Móra Ferenc Múzeum.

prae.hu

A Robert Capa eredeti fotói bemutató kiállítást eddig több mint tízezren látták - közölte pénteken Medgyesi Konstantin, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-vel. A muzeológus bízik benne, hogy a komoly érdeklődés a következő szűk egy hónapban is folytatódik, így a tárlat nézőszáma eléri a tizenötezret.

Robert Capa Friedmann Endre néven látta meg a napvilágot, s csak a harmincas években választotta művésznévként a Capa megnevezést. Magyar barátai „Cápának” hívták az akkor még igen ifjú fotóst. A haverok úgy vélték, olyan szája volt a már abban az időben is vagány sármőrként feltűnő fiatalembernek, mint egy cápának, innen jött a becézés. Más vélemények szerint a Cápa megnevezés mögött az a gondolat is megbújhatott, miszerint Capa fotográfusként bizony egy igazi ragadozóként volt képes lecsapni témákra. Bárhogy is legyen, a XX. század legendás fotográfusát nem Friedmann Endreként, hanem Robert Capa néven ismerte meg a világ.

A Móra Ferenc Múzeum ebből a Capa-történetből kiindulva becenévgyűjtési akciót hirdetett. A közgyűjtemény munkatársai szerte az országból várják az ismerősi, baráti, családi körben előforduló legkülönlegesebb, legegyedibb, legfurcsább, legérdekesebb beceneveket és a színes megnevezésekhez kapcsolódó történeteket, sztorikat.

Az akcióban résztvevőket Capa-tárlatra szóló ajándékjeggyel jutalmazza a közintézmény, a legjobb történettel előálló „becenév-bejelentők” pedig könyveket kapnak majd. A beceneveket és a sztorikat a capakiallitas@gmail.com címre várják. A sajtóreferens elmondta, a legérdekesebb történeteket – az érintettek hozzájárulásával – a múzeum közzé is teszi honlapján.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés