bezár
 

art&design

2010. 04. 02.
André Mészáros-emlékkiállítás Kisbéren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kisbéri születésű, Franciaországban élt André Mészáros festőművész képeiből nyílik kiállítás szombaton Kisbéren, a Civil Inkubátorházban.

prae.hu

A tárlat az öt éve elhunyt alkotó alakjának állít emléket, akit Budapesten Szőnyi István, Bernáth Aurél és Barcsay Jenő oktatott, majd Bécsben építészetet tanult. Sikeres tervezőmérnök vált belőle, ám a festészet volt az igazi hivatása - mondta el az MTI-nek a kiállítás ötletgazdája, Riez Gyula, a Batthyány Műemlék Alapítvány képviselője.

Mészáros később Párizsba költözött, sikerrel szerepelt franciaországi és amerikai tárlatokon. Képeire a színgazdagság, életöröm és erő jellemző. Sokféle stílusban festett, egyik önarcképe például Cézanne-t idézi, alkotásait mégis egyfajta, Szőnyire jellemző hangulat lengi át.

Kitűnően rajzolt, értette a grafikai műfajokat, a rézkarc, a litográfia, a linóleum- és a fametszet technikáját. Kiváló kolorista volt, a magyar és a francia posztimpresszionista, modern piktúra hagyományait ötvözte egyéni hangvételű, expresszív színvilágú olajtempera alkotásain - tette hozzá Riez Gyula.

A rendszerváltás után rendszeresen járt Magyarországra. Szerepelt a Szőnyi-tanítványok munkáiból összeállított Tisztelet a mesternek című zebegényi tárlaton is.

A művész 2005. november 14-én hunyt el, 81 évesen, alkotó erejének teljében. A Jad Vasem intézet 2007 januárjában posztumusz kitüntette A világ igaza elismeréssel, mert a háború végén szökött katonaként, hamisított iratokkal, élete kockáztatásával zsidókat mentő akciókban vett részt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés