bezár
 

zene

2010. 03. 31.
Lux együttes: 40 éve töretlenül "amatőrök"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyvenedik születésnapját "összegző koncerttel" ünnepli pénteken a debreceni Lux együttes, amely ma is - a szó legnemesebb értelmében - "amatőr" zenekarként működik.

prae.hu

A Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében a Kölcsey Központban tartandó koncerten a Lux a régi tagokkal is kiegészülve kétszer egy órában eleveníti fel különböző zenei korszakaikat, és játszik új vagy több évtizede kiadatlan dalokat is - derült ki a zenekar szerdai debreceni sajtótájékoztatóján.

Pikó Sándor dobos büszkén szólt arról, hogy 40 éve megmaradtak "amatőrnek" és debreceninek, akik a polgári foglalkozásuk mellett zenélnek, távol tartva a zenekart a pénz világától.

"Mi Debrecen kultúrájáért dolgozunk, mert meggyőződésünk, hogy nem ide kell hozni máshonnan a kultúrát, hanem innen kell elvinni a világba a helyi értékeinket, nem csak a zene területéről" - fogalmazott.

A Lux egyedi hangzásvilágához egy egyedülálló, kétnyakú - szóló és basszus - gitár is hozzátartozik. A különleges hangszert Tikász Sándor gitáros találta ki 36 évvel ezelőtt - mint a sajtótájékoztatón elmondta - azért, mert a másik gitárossal sosem tudtak megegyezni, hogy ki játsszon szólóban és ki kísérjen. Azóta - a világon egyedülálló módon - az együttes felállásában két kétnyakú gitár szerepel.

A Lux együttes az 1970-es alakulás óta több stílust is megjelenített zenéjében, így a pénteki koncerten is hallhatóak lesznek más mellett dzsessz-rock és népzenei elemek, valamint instrumentális dalok is. Tikász Sándor a népzenei elemeket ötvöző dalokkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy legutóbbi, 10 éve megjelent lemezükön már játszottak ilyen dalokat együtt a Szeredás népzenei együttessel, amely vendége lesz a mostani koncertnek.

A Lux együttes 1978-ban Magyarországon az Év együttese címet nyerte el, Debrecen városa pedig a Csokonai-díj után idén Pro Urbe-díjjal is jutalmazta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés