bezár
 

irodalom

2010. 03. 31.
Hamarosan megjelenik az EU elnökének haikukötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Herman Van Rompuy, az Európai Unió belga elnöke hamarosan megjelenteti első haikukötetét - jelentette be hivatala kedden Brüsszelben.

prae.hu

A 62 éves belga politikus, közgazdász és filozófus híres arról az EU központjában, hogy nagy rajongója a haikunak, a japán költészet egyik jellegzetes versformájának és műfajának, amelyet maga is előszeretettel művel. Szokásával, hogy ezekkel a tömör versikékkel kommentálja a mindennapi eseményeket, azután sem hagyott fel, hogy kinevezték az unió élére, és haikui mostanra védjegyévé váltak.

Gyűjteményes kötetét a genti költészeti központ szerkesztette, bemutatója előreláthatólag április 15-én lesz Brüsszelben. Az esemény különlegessége, hogy maga a szerző olvas fel költeményeiből.
A katolikus Van Rompuy már hat könyvet publikált ezoterikus témában, úgymint a Kereszténység: a modern gondolkodás vagy a Megújulás fejben és szívben, de ez lesz első verseskötete - olvasható az Earthtimes.org honlapon.

A kanonok kinézetű volt belga miniszterelnök hosszú évek óta lelkesedik ezekért a természethez erősen kötődő, rövid versekért. Sajátjait rendszeresen közzéteszi blogján anyanyelvén, hollandul, valamint franciául, angolul vagy latinul.

Nem sokkal az Európai Tanács élére történt kinevezése után, 2009 végén azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy haikut írt az EU soros elnökségét egymást váltva betöltő három állam, Spanyolország, Belgium és Magyarország sajtóértekezlete alkalmából. "Három hullám/megtörik együtt a kikötőbe érve/a trió hazaérkezett" - szavalta el a nemzetközi sajtó kíváncsi tekintete előtt.

Kinevezése óta Van Rompuy azzal is ápolja a diszkrét értelmiségi imázsát, hogy a sajtónyilatkozatoknál jobban kedveli a színfalak mögötti munkát, amellyel az EU-vezetők tanácskozásait készíti elő.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés