bezár
 

art&design

2010. 03. 29.
Zámbó Jimmy vs drMáriás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A mindig újabb utakra merészkedő drMáriás alternatív író, zene- és képzőművész legfrissebb, meghökkentő képeiből nyílik kedden kiállítás Zámbó Jimmy Kazimir Malevics műtermében címmel a budapesti Petrys Galériában.

prae.hu

Az abszurditás világába kalauzoló színes festményekről a művész az MTI-nek elmondta: általuk oldani akarja a kelet-európaival szemben gyakran érzékelhető nyugat-európai kultúrfölény hamis mítoszát.

Kisebbségi érzésünk indokolatlan - állítja drMáriás -, mert a kontinens ezen fertálya sok tekintetben frissebb, tisztább és emellett olyan eredeti gondolatok bölcsője, amelyek élénkítően hatnak a művészetek vérkeringésére is. "A baj abból fakad, hogy kelet-európában kétes értékű politikusok és súlytalan celebek szolgálnak nagy tömegek számára követendő mintául, ami végül általános elbizonytalanodásban, értékvesztésben, végeredményként a társadalmat átható borús szemléletben jelentkezik" - véli a művész.

A kiállításon látható 20 festmény a humor, az irónia, a groteszk eszközeivel kívánja a művészettörténet által eddig sugallt értékrendet felborítani, és identitáserősítő szándékkal egy újfajta megközelítést kínál a szemlélőnek. Erre törekszik a címadó kép is, amely az anyagi világot meghaladó festészet atyja, az orosz Kazimir Malevics által állít emléket az egykori énekesnek - mutatott rá drMáriás.

Sajátos ábrázolásban jelenik meg a vásznon a pornó világából ismert Geronazzo Mária, aki - az alkotó képzelete szerint - a nőkkel nehezen boldoguló Vincent van Goghnak nyújt vigaszt, amiért ő hálából modellként örökbecsű képet festett róla. Figyelemre méltó Kádár János eredeti megközelítésű arcmása Piet Mondrián szabadon értelmezett stílusában, Sztálin Walt Disney műtermében vagy Mao Ce Tung, ahogy dacos arccal álldogál Csontváry magányos cédrusa alatt.

A tévés műsorvezető Joshi Bharatot pedig balettozó légies hölgyként, Edgar Degas francia festőművész stílusában láthatja a közönség. A kiállítás április 23-ig látható. A keddi megnyitón a Tudósok Közgyógyellátó Kamarazenekar játszik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés