bezár
 

zene

2010. 03. 27.
Budapesti Tavaszi Fesztivál - Pawel Kowalski Chopin-estje az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Asz-dúr Grande Polonaise is megszólal hétfőn este az Uránia Nemzeti Filmszínházban Pawel Kowalski előadásában; a lengyel zongoraművész koncertje a Chopin születésének 200. évfordulójára szervezett eseménysorozat része.

prae.hu

Megszólal még a g-moll és f-moll ballada, a b-moll scherzo, a h-moll keringő, az Andante Spianato és a Grande Polonaise (Esz-dúr), a Fantasie Impromptu és öt mazurka, azok a művek amelyek reprezentálják érett, romantikus stílusát, és mint a fesztiválszervezők hangsúlyozzák, az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál zenében és prózában egyaránt az európai romantikus stílus kibontakozásának ívét vázolja.

Pawel Kowalski műsora kedden a Pécsi Tavaszi Fesztiválon, az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében a Dominikánus Házban is elhangzik.

Chopin zenéjét történeti szerepe teszi az utókor figyelmére méltónak - tartja a zenetudomány. Életműve befolyásolta az európai zene további sorsát, mert egészen új megvilágításban mutatta meg a zongorát a világnak, a hangszer addig ismeretlen technikai és hangzásbeli lehetőségeit tárta fel.

Pawel Kowalski az egyik legsokoldalúbb lengyel zongoraművész. Tanulmányait Kölnben, Varsóban, valamint egy Witold Lutosławski által személyesen felajánlott ösztöndíjjal Vancouverben végezte. 1989-es varsói bemutatkozó koncertjének sikere óta bejárta már Európát, az Egyesült Államokat, Kanadát és Dél-Amerikát is.

1994-ben ő volt a szólistája a Sinfonia Varsovia megalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi koncertnek, amelyet Yehudi Menuhin vezényelt. "Lenyűgöző és megható volt ennek a fiatal zongoristának és csodálatos muzsikusnak a játéka. Tökéletesen uralja a billentyűzetet, mélyen belelát a zene lényegébe és fantasztikus kapcsolatteremtő képességgel rendelkezik" - mondta róla később Menuhin. 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés