bezár
 

art&design

2010. 03. 27.
Bútorok milliókért, festmények tízezrekért a Nagyházi árverésen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétnapos tavaszi aukciót tart a Nagyházi Galéria: kedden XIX. és XX. századi festmények, szerdán pedig bútorok, néprajzi- és egyéb művészeti tárgyak szerepelnek a kínálatban.

prae.hu

A festményanyag 363 tételében a magyar, német, osztrák, olasz, francia, orosz kismesterek nagyon olcsó darabjai vannak túlsúlyban. Sok a jelzetlen, az ismeretlen szignójú, a meghatározatlan szerzőjű munka, de vannak ismert nevektől származó festmény is. Ezek többnyire néhány tízezer forintért már megszerezhetők.

Csak néhányszor megy 100 ezer forint fölé a kikiáltási ár, például Deák-Ébner Lajos látványos vásári képéért, Viski János vágtató lovasaiért, Halápy János Balatonpartjáért, Rudnay Gyula történelmi jelenetéért. Schickedanz Albertnek, a Szépművészeti Múzeum tervező-építészének egy pesti utcarészlete is jó vétel lehet 130 ezer forintért, egy férfiakt rajzát viszont már 20 ezerről el lehet vinni.

A legmagasabb árak sem érik el a 300 ezer forintot. Tornyai János olajképéért 260 ezer, Béli Vörös Ernő nőalakjaiért 240 ezer, Remsey Jenő György kávéházi jelenetéért 260 ezer forintot kérnek. Egy cigány témájú Iványi Grünwald Béla olajképet 280 ezer forintra áraztak, és az Iványi Grünwald műhelyéből jelzésű virágcsendélet 180 ezer forintos kikiáltási árról indul. A Székely táj, Nagy István szénrajza 240 ezer forintos kezdéssel a legdrágább grafika.

Három Dalí- és négy Marc Chagall-litográfia 110 és 220 ezer forint közötti árat kapott, Victor Vasarely szitái és kollázsai 50 ezertől 240 ezer forintig vannak beárazva.

Sokkal magasabbak az induló árak a második napi árverésen. A míves, klasszikus bútorok között bőven találni milliós ajánlatokat is. Az 1780 körüli évekből való osztrák tálalószekrényt adják a legtöbbért, 4,4 millió forintért. Egy másik hasonló korú, szintén osztrák tálalószekrény 2,2 milliónál indul, egy XVIII. századi magyar írószekreterért 3,6 millió forintot kérnek. Egy négydarabos osztrák szalongarnitúra 1,1 millió forintos kikiáltási árat kapott. Különlegességnek számít egy XX. századi amerikai öntöttvas kályha egymillióért és egy 1900 körüli működő zenegép "Végh V. Károly Hangszer - ipartelep, Budapest Kerepesi út 63" jelzéssel 900 ezer forintért. Gyönyörű darab az 1769-es, feliratos, német festett fenyő kelengyeláda, belsejében ládafiával, sérülten is 600 ezer forintról kezdődik érte a licit.

Gazdag a választék magyar népi bútorokban, tükrökben, órákban. 30-40 ezer forintért kéttucatnyi gyönyörű erdélyi üvegikont lehet megvenni Eric Bergel karmester gyűjteményéből. Száznál több tételben kínálnak felvidéki, holicsi, erdélyi és alföldi tálat, tányért, bokályt, butellát. Egy 1689-es, habán ónmázas fajansz tál kikiáltási ára eléri az 1,3 millió forintot, egy nagylévárdi poszthabán tál 1775-ből 420 ezer forintot ér, de ennél jóval olcsóbban is lehet vásárolni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés