bezár
 

irodalom

2010. 03. 27.
Atlaszok és metszetek a Honterus-árverés csúcsán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sikeresnek könyvelheti el péntek esti budapesti aukcióját a Honterus antikvárium, mivel az 554 tétel négyötöde elkelt, méghozzá jó árakon.

prae.hu

A néhány ezer forintos kikiáltási árú könyvek rendre 20-30 ezerért vagy ennél is többért, 80-90 ezer forintért keltek el, tizennyolc alkalommal pedig 100 ezer forintnál magasabb összegnél koppant a kalapács.

Bár a legdrágábban kikiáltott Petőfi-kötetnek, a Szerelem gyöngyeinek nem akadt gazdája, elvitték a költő másik kötetét, a Felhőket, 240 ezer forintért. Ennél többet, 300 ezer forintot csak a Balaton-Füred és vidéke című, Zombory Gusztáv festménye alapján készült litografált lapért adtak. 200 ezer forinton ütötték le a másik balatonfüredi litográfiát, amelyet az 1829-ben alapított Herendi Porcelángyár számos termékén is felhasználtak.

Jelezve különleges, egyedi értéküket, ritkaságukat, szépségüket, magas áron indultak az atlaszok, térképek, és a gyűjtők ezeket még feljebb licitálták.

Görög Demeter 1827-ben kiadott Magyar Atlasza 280 ezer forintot ért meg valakinek. Vass Imre, a barlang harmadik felmérője jegyzi Az Aggteleki barlangnak talp- és hosszába való átvágása rajzolatja című gyönyörű és pontos térképlapot. A nagyméretű színezett rézkarcot 150 ezer forintról indították, és mivel sokan pályáztak rá, 240 ezernél ütötték le. Az első hivatalos magyar közigazgatási térkép 1900-as kiadását 60 ezer forintról 150 ezerre licitálták. Magyarország megyéinek 71 térképet tartalmazó kézi atlaszát 110 ezerért, egy bécsi kiadású, 1829-es, Európát, Törökországot és Kis-Ázsiát ábrázoló térképlapot 100 ezer forintért vittek el.

A Dentu Mogerek, vagy a magyaroknak ős-elei című, két, rézmetszetes térképlapot is tartalmazó Somogyi Cs. Sándor-könyv 40 ezer forintos kikiáltási árát 100 ezer forinttal toldották meg. 180 ezer forintra háromszorozta induló árát a hatkötetes Magyarország története, Szalay László 1859-1866 között megjelent munkája.

A legnagyobb licitemelkedést Gérárd Gyula vadászati témájú műve, Az afrikai oroszlánvadászat érte el. Az 1858-ban napvilágot látott szép példány 20 ezren kezdett, és meg sem állt 130 ezer forintig. Hasonló emelkedési arányt az alacsonyabbra árazott kötetek is produkáltak, Konkoly Miklós három, csillagászati megfigyeléseket tartalmazó 1878-as tanulmánya például 36 ezer forintra hatszorozott.

Jól mentek a gasztronómiai és borászati könyvek, elvitték a tizennyolc orvosi témájú kötetet, és az Erdélyi Szépmíves Céh mind a kéttucat kiadványát. A Történeti, Nép és Földrajzi Könyvtár huszonhat kötete 18 és 50 ezer forint között kelt el. 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés