bezár
 

zene

2010. 03. 26.
Faust elkárhozása a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A francia Hector Berlioz ritkán hallható monumentális művét, a Faust elkárhozását mutatja be hétfőn este a Művészetek Palotájában a Budafoki Dohnányi Zenekar Hollerung Gábor vezényletével, Lukáts Andor rendezésében a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

prae.hu

"Már két esztendeje szóba került a mű bemutatása, de Honegger Johanna a máglyán című oratóriumának előadását is terveztük. Akkor, zágrábi partnereinkkel megállapodva, a Johanna mellett döntöttünk" - mondta el az MTI-nek a zeneigazgató.

Az Honegger-előadás sikere arra indította a horvát meghívókat, hogy előre megvegyék a 2010-re halasztott Faust elkárhozását, így a hétfőn a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben látható produkció április 10-én Zágrábban, 11-én pedig Ljubljanában is színre kerül. Május 22-én Belgrádban is előadják a drámai legendát - fűzte hozzá Hollerung Gábor.

Goethe Faustja az irodalomtörténet egyik mérföldköve. Nem véletlen, hogy első része megihlette Berliozt - jegyezte meg a zeneigazgató. Bár a Goethének elküldött Nyolc jelenet a Faustból, azaz a későbbi mű előzménye nem nyerte el Goethe tetszését, a Faust elkárhozása mégis ennek felhasználásával készült. A "drámai legendában" - így nevezte Berlioz - a jó és a gonosz örök harca elevenedik meg.

Mivel Lukáts Andor rendezőként az utóbbi időben különösen intenzív érdeklődést mutat az opera iránt, Hollerung Gábor őt kérte föl a színpadra állításra. A zeneművet szcenikus formában adják elő, ahol a mű dramaturgiájából adódó mozgalmas jelenetek (szilfek tánca, lidércek tánca, parasztok tánca) a ForteDanse előadásában, Horváth Csaba koreográfiájával elevenednek meg. Közreműködik a Bartók Béla Kamarakórus, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, az MR Énekkar és a Nemzeti Énekkar.

Faust szerepében a német tenor, Michael Suttner hallható, Mephistót a szentpétervári születésű Evert Sooster énekli, Margit szerepében pedig Wiedemann Bernadett lép fel.

A feljegyzések szerint Berlioz a Bécsbe, Prágába és Pestre történt utazása közben komponálta a Faust elkárhozását, amelyben elhangzik a Rákóczi induló és amelyet Pesten 1846. február 6-án hatalmas sikerrel mutattak be. Emlékiratai szerint egy vendéglőben alkotta meg a Faust paraszttáncának refrénjét. A drámai legendaként definiált kompozíció három énekesre épül, akik a történet három fő alakját keltik életre. A zenében kiemelt szerepe van a kórusnak és a nagy méretű zenekarnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés