bezár
 

színház

2010. 03. 26.
Operettpályázatot írt ki a kecskeméti Katona
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A ma már szinte hungarikumnak számító magyar színházi műfaj megújítása, újabb darabok születése érdekében operettpályázatot írt ki a kecskeméti Katona József Színház. A több fordulós pályázatra április 15-ig jelentkezhetnek a szerzők.

Szkéné színház

Ebben a különleges, szinte már magyarnak tekinthető színpadi játékban évtizedek óta alig született új mű, ezért ennek ösztönzésére, a műfaj újjászületése érdekében teremtünk lehetőséget kortárs szerzők számára - mondta Cseke Péter, a kecskeméti színház direktora pénteken az MTI-nek.

"Szeretnénk, ha ez az igazi magyar műfaj, amely ma már hungarikumnak tekinthető, egyrészt megőrződne másrészt frissülne, megújulna" - tette hozzá a direktor.

Cseke Péter szerint nagyon sok színházhoz közeli szerző nagy kedvvel fogadta a hírt. Sokuk fiókjában szunnyad egy librettó, egy-egy zenei anyag és arra szeretnék őket bíztatni, hogy találják meg egymást, mert ebben a műfajban legalább ketten össze kell hogy fogjanak ahhoz, hogy elkészüljön egy darab - jegyezte meg.

Az igazgató hangsúlyozta: a pályáztatás több fordulóban zajlik, különböző határidőkkel, a szerzőknek azonban csaknem egy év áll rendelkezésükre a darabok elkészítéséhez.

A pályázaton új, eddig még be nem mutatott, kortárs szerzők által írott operettjátékokkal lehet részt venni. A művek között szerepelhet rock-operett is.

A pályázaton való részvételi szándékot április 15-ig kell bejelenteni, ehhez el kell készíteni a mű szinopszisát és zenei tervét. Szakmai zsűri dönti majd el, mely munkák továbbfejlesztésére kérik fel szerzőiket, akiknek a következő fordulóban a tervezett mű öt dalát és négy jelenetét kell leadniuk június 1-ig. A szakmai zsűri által kiválasztott darabok teljes zenei anyagát és szövegkönyvét szeptember 1-jéig kell elkészíteni. A negyedik etap várhatóan december 1-jén kezdődik, amikor a mű további munkálatairól a színház művészeti vezetésével és zenei vezetőjével tartanak konzultációt.

Cseke Péter hangsúlyozta: egyelőre nem az a fontos, hogy hány darab kerül a tervezett művekből színpadra, hanem az, hogy alkotó közösségek foglalkozzanak a műfajjal.

Cseke Péter emlékeztetett arra: Parti Nagy Lajos és Darvas Ferenc Ibusárja előtt évtizedekig nem született operett, talán az ötvenes években az Állami áruház volt az utolsó.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés