bezár
 

irodalom

2010. 03. 26.
A "kimaradt" Booker-díjra négy elhunyt író is esélyes
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A "kimaradt" Booker-díjra jelölt kötetek szűkített hatos listáján négy elhunyt író műve is szerepel. A négy évtized után "pótlólagosan" meghirdetett versengés győztese az 1970-ben megjelent legjobb angol nyelvű regény díját kapja majd.

prae.hu

A Booker-díj az egyik legrangosabb irodalmi elismerés, amellyel eredetileg minden évben az előző 12 hónapban megjelent legjobb angol nyelvű művet díjazták. 1971-ben azonban változtattak a szabályokon, és onnantól kezdve az esedékes év termését jutalmazták. Így fordulhatott elő, hogy az 1970-es megjelenésű regények kimaradtak a Booker-díj történetéből.

Ezt a mulasztást akarják pótolni a szervezők, akik 21 könyvet vettek az 1970-es év listájára, amely most hat regényre szűkült. A negyven évvel ezelőtti jelöltekről az olvasók szavazhatnak a díj honlapján, a győztest május 19-én jelentik be.

A hatos listán Nina Bawden The Birds on the Trees, Shirley Hazzard The Bay of Noon, Mary Renault Fire From Heaven (Égi tűz), Muriel Spark The Driver's Seat, Patrick White The Vivisector, valamint J.G. Farrell Troubles című kötete szerepel.

Hárman közülük már értek el sikereket a Booker-díjért folyó versenyben: Farrel 1973-ban elnyerte a kitüntetést, Spark 1969-ben és 1981-ben szerepelt a szűkített listán, csakúgy mint Bawden, aki 1987-ben volt a végső jelöltek között.

Négyüknek azonban már megkésett lehet az elismerés: Farrel 1979-ben, Renault 1983-ban, a Nobel-díjas White 1990-ben, Spark pedig 2006-ban hunyt el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés