bezár
 

színház

2010. 03. 26.
Békéscsabán tartják a XV. Drámaíró Versenyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Békéscsabán, a Békés Megyei Jókai Színházban rendezik meg a március 27-i színházi világnaphoz kapcsolódva szombaton és vasárnap a XV. Drámaíró Versenyt, amelyen ezúttal három határon túli szerző verseng majd a közönség és a zsűri kegyeiért.

Szkéné színház

Mint azt Fekete Péter, a teátrum igazgatója az MTI-nek csütörtökön elmondta, a versenyt rendező XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány vezetése az idén Brestyánszky Boros Rozáliát, Láng Zsoltot és Gobby Fehér Gyulát kérte fel, hogy a Békés Megyei Hírlap szombaton megjelenő számának egy-egy híre alapján színdarabot írjanak.

A három szerző pénteken este kapja meg a másnap megjelenő újság kefelenyomatát, s ez alapján még az éjszaka megírják a darabokat. A drámákat ezután Czajlik József, Fekete Péter és Tege Antal rendezők irányításával már szombaton elkezdik próbálni a Jókai színház társulatának színészcsapatai, akik kiegészülnek Szalay Kriszta, Cserna Antal és Kézdy György vendégművészekkel.

A darabokat vasárnap este hat órától mutatják be Békéscsabán, a Jókai színházban, s azt követően hirdetik ki a verseny eredményeit. A szakmai zsűri - melynek tagjai mások mellett Ámon Betti, a Duna Televízió művészeti műsorainak főszerkesztője, Fodor Zsóka színművész, Linka Ágnes, a Magyar Rádió szerkesztő-riportere, a XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány művészeti vezetője - többek között a legjobb darabról, a legjobb rendezésről, valamint a legjobb színészi és színésznői teljesítményről dönt, de díjazzák a leggyorsabban elkészült darabot is.

A közönség a legjobb előadásra szavazhat. Az, hogy melyik darabnak ki a szerzője, csak a produkciók értékelését követően derül ki.
A gyorsasági drámaíró verseny ötlete még 1993-ban pattant ki a tavaly ősszel elhunyt Siposhegyi Péter fejéből. Akkor még csak egyedül és egyetlen ellenféllel vette fel a versenyt: az idővel. Az első hivatalos versenyen, 1994-ben Siposhegyi Péternek kihívói is akadtak, Hernádi Gyula és Spiró György személyében. A nap kérdése az volt, hogyan lehet az időjárás-jelentésből egyfelvonásost írni.

Azóta a versenyen indult már többek között Eörsi István, Horváth Péter, Nagy András, Békés Pál, Pozsgai Zsolt, Görgey Gábor, Kertész Ákos, Kiss Csaba, Thúróczy Katalin, Háy János és Gosztonyi János is. Tavaly három költő, Szabó T. Anna, Lackfi János és Vörös István volt a megmérettetés főszereplője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés