bezár
 

irodalom

2010. 03. 24.
Kertész Imre a párizsi könyvszalon egyik díszvendége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kertész Imre Nobel-díjas író lesz az egyik díszvendég idén Európa egyik legrangosabb könyvkiállításán és -vásárán, a francia fővárosban pénteken megnyíló Salon du Livre hatnapos rendezvényén.

prae.hu

A fennállásának 30. évfordulóját ünneplő párizsi könyvszalon kivételesen nem egy országot, hanem harminc világhírű írót helyez a március 26. és 31. között a Porte de Versailles vásárvárosban megrendezendő könyves találkozó középpontjába.

Az egyik legrangosabb európai könyvvásárnak számító mustra 50 ezer négyzetméteres kiállítócsarnokában ötszáz előadással, vitával és beszélgetéssel, író-olvasó találkozókkal, valamint 2300 dedikálással várja több mint 200 ezer látogatóját, a szakmai és a széles közönséget egyaránt.

Kertész Imre a szalon születésnapi pódiumán szombaton színpadi beszélgetés keretében találkozik olvasóival, majd dedikálja műveit, amelyekből Fanny Cottencon olvas fel részleteket.

Az egyik legjelentősebb francia szépirodalmi kiadó, a Gallimard standján pedig Dragomán György dedikálja kedden A fehér király című könyvét.

A párizsi könyvszalon négyszáz standján több mint ezer kiadó állít ki. Több évi szünet után a Magyar Könyv Alapítvány kezdeményezésére és finanszírozásával a Párizsi Magyar Intézet (PMI) ismét önálló standdal szerepel a vásáron, ahol mintegy kétszáz francia nyelvű, magyar vonatkozású könyvet vásárolhatnak meg az érdeklődők.

A PMI tájékoztatása szerint itt mutatja be szombaton Zilahy Péter Az utolsó ablakzsiráf című regényét, míg vasárnap Kányádi András, a párizsi Keleti Civilizációk és Nyelvek Intézetének (INALCO) tanára Kosztolányi Dezső a L,Harmattan kiadó gondozásában megjelent Ivresse de l,aube (Hajnali részegség) című válogatás verseskötetéről beszél.

A magyar standon mutatják be először a PMI új kiadványát is, amely Vona Krisztina rajzaival, Jeney Zoltán szócikkeivel ad könnyed ízelítőt a magyar eredetű francia, illetve a magyar nyelvbe bekerült francia eredetű szavakból.

A PMI a vásár idején indítja el új irodalmi honlapját, a www.litteraturehongroise.fr-t, amelyen franciául közöl bibliográfiát a Franciaországban megjelent, magyarságot érintő művekről, illetve információkat a magyar irodalom helyi aktualitásairól. A honlapon beszámolók és kritikák is lesznek olvashatók a legfrissebb magyar vonatkozású kiadványokról, magyar írókról és költőkről, valamint műfordítókról. Az elsősorban kiadóknak szánt rovatban pedig a már franciára lefordított, de egyelőre kiadásra váró művekbe lehet majd beleolvasni.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés