bezár
 

art&design

2010. 03. 24.
Made in Barbi - Kiállítás a Kogart Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sipos Barbara képzőművész Made in Barbi címmel mutatja be alabástrom faragásait és festményeit szerdától a Kogart Galériában.

prae.hu

Szabó Noémi művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta az MTI-nek, hogy a tárlat címe utal a művész keresztnevére, egyúttal a Barbie babák művi világára.

Sipos Barbara kilenc nagyméretű képén két különböző témát dolgoz fel: egyrészt Sindy-t, a valószínűleg kínai gyártmányú, nagyfejű, kifejezéstelen arcú, hosszú, fekete hajú, nagy szemű - manga figurára hasonlító - plasztikbabát ábrázolja. A festmények másik része pedig élő modellről készült, egy 18 éves, erősen sminkelt, fekete szegecses karkötős fekvő lányt ábrázol.

A két figura közti különbség nehezen választható szét, mert mindegyikük arcán a smink maszkot képez - magyarázta a kurátor. A festményeken megjelenő nőalakok az egyre jobban elidegenedő kortárs társadalom kritikájaként születtek - tette hozzá.

A tárlaton Sipos Barbara két szobrot is bemutat, mégpedig a 2009-ben alabástromból faragott mosogatóit apró porcelán nippekkel. Finom, pop-artos, kicsit giccsbe hajló női mikrokörnyezetet ábrázol velük a művész - jegyezte meg Szabó Noémi.

Sipos Barbara az 1990-es évek első felében párhuzamosan végezte tanulmányait az iparművészeti főiskola üveg-kerámia és a képzőművészeti főiskola szobrász szakán.

Először rusztikus, bronzból öntött, majd alabástromból faragott mosogatókat készített szimbolizálva a megtisztulást - mondta el a művészettörténész. A kőből, márványból faragott mosogatók a mediterrán régió régi lakóházaiban ma is megtalálhatók.

A művész a 2000-es évek eleje óta egyre több festményt is készít, képeinek középpontjában az emberi figura áll, saját vagy szűk környezetének tagjai.

Sipos Barbara munkássága itthon kevésbé ismert, főként Hollandiában és Párizsban állítják ki műveit. Magyarországon csoportos kiállításokon vett részt, legutóbb tavaly a szentendrei MűvészetMalomban voltak láthatók művei - tette hozzá a kurátor.

A Made in Barbi című tárlat április 16-ig lesz nyitva a Kogart Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés