bezár
 

zene

2010. 03. 23.
Con tempo – az MR3-Bartók Rádió kortárs hangversenyciklusa
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Con tempo – az MR3-Bartók Rádió kortárs hangversenyciklusa Megújult az MR3-Bartók Rádió kortárs hangversenyciklusa. Con tempo: Együtt az idővel. A cím azt is jelzi,hogy a „nagy öregek” és a tehetséges fiatalok – a magyar kortárs zene külföldön is legismertebb alakjai és a kortárs zeneszerzés ’30-as nemzedéke – egyaránt hangot kapnak az ötrészes sorozatban. A fiatal tehetségekkel az MR3-Bartók Rádió egyre szorosabb kapcsolatot épít ki.

prae.hu

Az UMZE Kamaraegyüttes és az MR3-Bartók Rádió közös programjával indul a ciklus a Millenáris Teátrumban, március 22-én este. A fiatal generáció két tagja, Varga Judit és Megyeri Krisztina egy-egy kompozíciója nyitja a két félidőt.

Itt hangzik el magyarországi bemutatóként Kurtág György Anna Ahmatova versekre írt négy dala. Ez a zene úgyszólván a versből, a szavakból születik. A darab ősbemutatója a New York-i Carnegie Hallban volt, tavaly januárban.

A hangversenyt megelőzően, a helyszínen Ahmatova költészetének és Kurtág zenéjének kapcsolatáról beszélget Szilágyi Ákos költő és Papp Márta zenetörténész. A koncert egyik érdekessége a nagyszerű gordonkaművész, Perényi Miklós Sections (Szakaszok) című művének bemutatója. Az estet Eötvös Péter zongoraversenyének kamaraváltozata, a két zongorát, keyboardot és ütősöket felvonultató Sonata per sei zárja. A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2010 programjába illeszkedő koncert karmestere Eötvös Péter.

A sorozat második koncertjét a 25 éves Intermoduláció Együttes (alapító karmestere Tihanyi László) és a 85 éves zeneszerző, Pierre Boulez születésnapjának találkozása fémjelzi az MR 6-os stúdiójában. A francia mestertől, a 20. század neo-avantgarde emblematikus komponistájától A gazdátlan kalapács (Le marteau sans maître) című legendásan nehéz, s épp ezért igen ritkán hallható kompozíciója hangzik el Csordás Klára énekszólójával.

A műsorban Franco Donatoni és Toshio Hosokawa egy-egy műve mellett egy rejtélyes, huszonéves német fiatalember – a nevét és szerzeményei címét egyaránt gyakran megváltoztató – Genoel von Lilienstern the severed garden című művével is találkozhat a közönség.

A harmadik esten a kortárs zene kiváló és nagy népszerűségnek örvendő előadói, a Trió Lignum muzsikusai játszanak. Klenyán Csaba, Rozmán Lajos és Lakatos György április 21-én este Szathmáry Zsigmond művének ősbemutatójával, három kortárs angolszász zeneszerző kompozíciójával és Perotinus-átiratokkal jelentkezik, szintén az MR 6-os stúdiójából.

Az MR3-Bartók Rádió felkérésére írt művek a május 26-i stúdiókoncerten hangzanak el. Ezek a darabok a klasszikus zene rádiója és az Ensemble Intercontemporain nyilvános workshopjára, a kortárs zene egyik legkiemelkedőbb előadó-együttesének tagjaiból álló, nem mindennapi hangszer-összeállításra – klarinét, harsona, hegedű, cselló és ütőhangszerek – készültek.

A 2009. szeptember 21-én, a Trafó-ban megrendezett workshop alkalmával végzett közös munka igen jelentős szakmai tapasztalatot jelentett a fiatal alkotóknak. Ez alkalommal magyar előadók mutatják be a művek végleges változatát, hangversenytermi formában. A műsorban szereplő öt fiatal, tehetséges zeneszerző Bella Máté, Dinyés Dániel, Horváth Balázs, Megyeri Krisztina és Zombola Péter.

A ciklus záróhangversenyén kizárólag magyar zeneszerzők művei szerepelnek. Az MR Énekkar Somos Csaba vezényletével Csemiczky Miklós, Vajda János, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Selmeczi György, Ligeti György és Beischer–Matyó Tamás kompozícióit adja elő.

Selmeczi János három, hegedűre készült szóló-darabot mutat be, amelyek közül Csemiczky Miklós szonátája ősbemutatóként hangzik el. A kórusművek és a hegedűdarabok egységes, egymással részben közös stíluskörbe tartozó, nemzedékeken átívelő, változatos programot kínálnak.  
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés