bezár
 

színház

2010. 03. 22.
Boross Csilla cseh színházi díjat kapott
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cseh színházi díjat kapott Boross Csilla: a magyar szoprán brnói Pillangókisasszony-alakításáért vehette át a hétvégén a Cena Thalie elnevezésű művészeti elismerést opera kategóriában.

Szkéné színház

Mint azt Boross Csilla - aki jelenleg Mozart Idomeneo című operájának női főszerepét, Elektrát próbálja Prágában - az MTI-nek elmondta: egy szakmai testület egy éven át figyeli a különböző előadóművészeti ágakban, így az operajátszásban is a teljesítményeket, több előadásra is elmennek, majd e tapasztalatok alapján jelölik a díjra az arra érdemes énekest, táncos, zenészt.

Őt Puccini Pillangókisasszonyának címszerepéért ismerték el a szombati díjátadón, a darabot novemberben mutatták be a brnói Janácek Operában, ahol az énekesnő már két éve társulati tag. "Egy meghallgatásra jelentkeztem" - jegyezte meg - "azóta rengeteget énekelek, Toscát, Traviatát, Aidát, Lady Macbethet, Tatjánát."

Bár néha csak egy-egy hete marad, hogy az új feladattal megbirkózzon, örül a terhelésnek, "edződöm" - állapította meg. A társulat nemzetközi, orosz és szlovák, valamint természetesen cseh énekesekkel dolgozik. Az együttes befogadó szellemű, a kollégák művészi és emberi kvalitásait egyaránt dicséri az énekesnő. Őt is elismerték az évad közepén: a színház Diva elnevezésű saját díját kapta meg. Az előadások részben klasszikus stílusúak, ám a Macbeth és Pillangókisasszony modern környezetben játszódik.

Párhuzamosan a prágai Nemzeti Színház operaegyüttesének is vendégművésze, itt is alakította az Aida és a Tosca címszerepét. A Cosí fan tutte Fiordiligijére hívták meg az év elején, és már próbál a következő premierre, Mozart Idomeneójának hősnőjét, Elektrát fogja májusban játszani. Az előadást Tomás Netopil, a társulat új zeneigazgatója vezényli. A rendező pedig a Boross Csilla szerint is fantasztikus francia-japán Yoshi Oida, aki a legendás rendező, Peter Brooke munkatársa volt évekig, színészként föltűnt Peter Greenaway Párnakönyvében is, tavaly pedig nemzetközi workshopot vezetett a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Brnoban is új szerep várja Boross Csillát: május végén Verdi Nabuccójában is bemutatkozik. Ezt a darabot vendégrendezőként Selmeczi György jegyzi.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés