bezár
 

irodalom

2010. 03. 22.
Előkerült Sartre eltűnt sírköve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kolumbiában került elő a Jean-Paul Sartre (1905-1980) harminc éve ellopott sírköve.

prae.hu

A francia filozófus és író négy részre tört, húszszor harminc centiméteres síremlékét szombaton állították ki az ország délnyugati részén lévő Calí városában. A követ Arnulfo Valencia kolumbiai író hagyatékában, könyvek közé rejtve találták meg családtagjai. Lánya, Tania Valencia szerint apja röviddel a halála előtt beszélt neki a sírkőről.

William Ospina író, Valencia egyik barátja a síremlék bemutatásakor elmondta, Valencia régen már mesélt neki arról, hogy egy párizsi látogatása során a Montparnasse temetőből ellopta Sartre sírkövét. Ospina azonban mindig is azt gondolta, Valencia csak viccel. Sartre nagy rajongója valószínűleg nem tudta, mit tegyen a kővel, és csak azért lopta el, hogy valami olyan legyen a birtokában, amely ennyire szorosan tartozik az általa csodált Sartre-hoz.

A sírkövet várhatóan elárverezik, a bevételt pedig egy Calíban lévő költészeti alapítvány kapja - mondta José María Borrero író, Valencia egyik barátja.

Az eredeti ötletet, hogy a sírkövet egy bocsánatkérő levél kíséretében visszaküldjék a francia kormánynak, időközben elvetették.
Sartre sírján hosszú ideje egy új, közös sírkő áll, amelyet a filozófusnak és Simone de Beauvoirnak, az író 1986-ban elhunyt szintén író-filozófus élettársának emeltek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés