bezár
 

zene

2010. 03. 21.
Szobrot emelnek Oscar Petersonnak a kanadai fővárosban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szobrot emelnek Oscar Petersonnak, a modern dzsessz egyik legnagyobb, virtuóz zongoristájának Ottawában.

prae.hu

A kanadai művészt megörökítő bronzalkotást Ruth Abernathy szobrász készítette és a nemzeti művészeti központ előtt, a parlament közelében állítják fel. Az ehhez szükséges pénzösszeget, 210 ezer kanadai dollárt (több mint 40 millió forintot) most gyűjtik össze, az adományozók között van Stephen Harper miniszterelnök is.

Élete igazi sikertörténet, legendává vált, amely számtalan művészt ihletett meg szerte a világon - mondta a kormányfő a néhai muzsikusról.

Peterson 2007-ben, 82 éves korában halt meg. Káprázatos technikája, fáradhatatlan szvingje tette az egyik legismertebb és azonnal felismerhető dzsesszzongoristává, hozzájárulása ehhez a zenei stílushoz felmérhetetlen a Wikipédia szerint. Hétszeres Grammy-díjas, 1997-ben megkapta a Grammy-életműdíjat, számos egyéb kitüntetés mellett UNESCO-díjban is részesült. Több mint 200 album fűződött a nevéhez. Játszott többek között Benny Carterrel, Charlie Parkerrel, Ben Websterrel és Louis Armstronggal. Kísérte Ella Fitzgeraldot és Billie Holidayt is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés