bezár
 

art&design

2010. 03. 21.
Évtizedek óta nem látott Szinye Merse-kép a Belvedere aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy újonnan előkerült, harmincöt éve nem látott Szinyei Merse Pál-festmény emelkedik ki a Belvedere Galéria szombati művészeti aukciójának anyagából: a Rokokó című képért 83 millió forintról indul a licit. A további 159 tétel még számos gyűjtői darabot tartogat és nem csak a milliós sávba sorolt tizenhat festmény érdemel különös figyelmet.

prae.hu

A szenzáció erejével Szinyei Merse Pál vászna hat. Több hasonló témájú, félbehagyott munka után a művész 1882-ben Bécsben fogott hozzá az aukción szereplő kompozícióhoz, ám akkor ezt sem fejezte be. A művész festményeinek sikertelen fogadtatása miatt letette az ecsetet és visszavonult jernyei birtokára. S csak festőtársa, Zemplényi Tivadar unszolására kezdett újra festeni 1894-ben, ekkor kapta meg végleges formáját a Rokokó is. Az életteli jelenetet megörökítő képet három másik festménnyel együtt a művész elküldte a Műcsarnok Téli Tárlatára. A sikeres megjelenés után beválogatták az ezredéves kiállításba, majd minden jelentős Szinyei-kiállításon ott szerepelt a Rokokó, sokszor reprodukálták, hivatkoztak rá. 1929-ig az egyik legnagyobb hazai gyűjteményben, Krausz Simon birtokában volt a kép, s legutóbb 1975-ben árverezték el a BÁV-nál. Ekkor 60 ezer forintért kelt el, ami annak idején mesés összeg volt. Most 38 millió forintért indul érte a licit.

Reprezentatív az aukció további művésznévsora is egy-egy Perlrott Csaba Vilmos-, Kádár Béla-, Czigány Dezső- és Bortnyik Sándor-festménnyel. Ezekért 4,4-4,8 millió forintot kérnek. A milliós kikiáltási áru tételek közül figyelemre méltó Ferenczy Károly tájképe, Csernus Tibor aktja, Fényes Adolf római templombelsője, Farkas István alakos kompozíciója.

Milliót közelítő árakat rendeltek Scheiber Hugó, Nagy Oszkár, Rippl-Rónai József műveihez, de kvalitásos darabokat lehet néhány százezer forintért is licitálni Mednyánszky Lászlótól, Egry Józseftől, Szántó Piroskától, Pólya Tibortól, Gyémánt Lászlótól. Munkácsy Mihály két vázlata a Krisztus Pilátus előtt című képhez egyenként 280 ezer, egy Szőnyi István-akvarell 180 ezer, egy Gulácsy Lajos-tusrajz 160 ezer forintról indul.
 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés