bezár
 

art&design

2010. 03. 20.
Holesch Dénes festőművész centenáriumi emlékkiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Holesch Dénes (1910-1983) besztercebányai festőművész életművének keresztmetszetét nyújtja az a kiállítás, amelyet Holesch 100 címmel nyitnak meg hétfőn a budavári Magyar Kultúra Alapítvány székházának aulájában.

prae.hu

Fekete Klári, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: a besztercebányai születésű Holesch Dénes munkássága ötven éve alatt tizenöt országban élt, alkotott, de bárhol is járt a világban, mindig magyarnak vallotta magát. Magyarországon ez lesz munkásságának hetedik, egyben eddigi legteljesebb bemutatója.

A művész hatvan képe lesz látható tematikusan csoportosítva, követve az életutat. A legtöbb mű olaj-vászon, de vannak köztük akvarellek és néhány kínai rézkarc. Pozsonyból és Besztercebányáról is érkeztek képek a tárlatra, mint a Munkanélküliek vagy a Nagymosás című - emelte ki a kurátor.

Holesch indulását, főiskolai éveit idézi az Otthon, mifelénk elnevezés alatti csoport. 1910 februárjában született Besztercebányán, édesapja építész volt. 1928-tól a budapesti képzőművészeti akadémiára járt, majd 1933-ban építész bátyját követte Kínába. A kelet művészete nagy hatással volt munkásságára. Az ott született képek ...és rabul ejt a szabadság... címszó alatt láthatók, de ott vannak az Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Mexikóban készült művei is.

A Lovamat eloldom... cím a lovakról készített festményeit, rajzait tartalmazza. Gyermekkori emlékektől - dédapja huszárkapitány volt - az angol Epsomi derbyn, az amerikai rodeón át a dél-franciaországi bikaviadalig, amelyet Picasso 80. születésnapjára rendeztek és Holesch is a meghívottak között volt - mozgásban ábrázolta a lovakat, illetve a bikákat. Pályafutásának egyetlen statikus ábrázolása Wallerstein hercegnő Octavio nevű híres lováról készült.

Öt régi kinagyított fotó is helyet kap a tárlaton, az egyiket a festő édesanyja küldte el neki, és 1930 nyarán készült a besztercebányai ház kertjéről és benne az egész családról. Látható az a kép is, amelyik róla és gyönyörű lováról készült a Tátrában és egy olyan fotó is van, amelyen maga ácsolja hajóját Sydney egyik öblében.

Holesch Dénes a végleges hazatérés gondolatával foglalkozott, 1983-ban érkezett Budapestre, de megbetegedett és pár hét után meghalt. Budapesten temették el, csakúgy, mint ausztrál zongoraművésznő feleségét, aki tavaly hunyt el.

Fekete Klári elmondta, hogy dokumentumfilmet készülnek forgatni Holesch Dénes életéről. A rendező Mohi Sándor lesz, aki az Imádság című filmet is készítette, és ez az életművet átfogó kiállítás lesz a dokumentumfilm alapja.
A tárlat április 11-ig látható a budai Várban.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés