bezár
 

irodalom

2010. 03. 18.
Egy évet csúszhat a Márai Program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lassan már másfél hónapja miniszteri jóváhagyás alatt vannak az NKA kollégiumainak tárgyévi keretei. Információink szerint a gondot az okozza, hogy tavaly a vártnál kevesebb kulturális járulék folyt be, és azt kell eldönteni: az idei kereteket csökkentik vagy a Márai Program marad el.

prae.hu

Lehet művészet nélkül élni, de az európai kultúra (és ennek amerikai változatának) alakulása azt bizonyítja, hogy nem jó. Ezért érdemes áttekinteni röviden a kultúrafinanszírozás egyes kérdéseit. Magyarországon ma biztos alapokon nyugszik az állami támogatás (lásd később), ami a magánmecenatúra hiánya miatt lényeges kérdés. A céges adókedvezmény okán a többi művészeti ágnál kicsit jobb helyzetben van a filmipar és a színházi világ, hiszen ha például egy filmet egy cég adója bizonyos százalékával támogat, akkor alacsonyabb adót fizet, mintha nem adna pénzt a filmre, és még a művészek is jól járnak.

Mint ismeretes, 2010-től az ötös lottó játékadójának 90 százalékából működik a magyar kultúra állami támogatása során szakmai szempontokat figyelembe vevő Nemzeti Kulturális Alap. A törvényt európai trendeknek megfelelően alkották meg, és lehetővé teszi a hosszú távú, biztonságos működést. Amit leváltott: a kulturális járulékok bizonytalan alakulása, hiszen korábban az NKA bevétele ebből képződött meg (a éksőbbiekben ez a 2010-es évre vonatkoztatva nagyon fontos lesz). A játékadóból pesszimista számítások szerint egymilliárd forint többletbevétel várható.

A jelentős gondok, a probléma – mint az élet több területén – a válság miatt jött létre. A 2009-es kulturális járulék összege a szerényebb művészetfogyasztás miatt alacsonyabb lett a vártnál, így nem fedezte az NKA év elején tervezett, majd szerződésekkel bebetonozott kiadásait. A forráshiány százalékos aránya ismereteink szerint kétszámjegyű, azaz milliárdos tétel.

Úgy tudjuk, hogy az NKA az idei bevételből utólagosan finanszírozná a tavalyi kötelezettségvállalásait, ezért két út áll előtte. Az egyik a szakkollégiumok keretösszegének kétszámjegyű, 10-20 százalék közti megkurtítása, ami az eddig megszokott kulturális folyamatokra mérne jelentős csapást, a másik lehetőség a már kritizált, egymilliárdos Márai Program egyesztendős elhalasztása lenne.

Úgy tudjuk, az Oktatási és Kulturális Minisztériumban ezzel a dilemmával küzdenek, ezért húzódik az egyes szakkollégiumok költségvetési keretének meghatározása. Egy családi példával élve az a kérdés, hogy válság idején új autót kell-e vásárolni, vagy az eddigi életszínvonal fenntartására kell törekedni.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés