bezár
 

irodalom

2010. 03. 19.
Kassák Lajos-konferencia a PIM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kassák Lajos, az író, a képzőművész, a szerkesztő és közszereplő munkásságáról rendeznek konferenciát születésének 123. évfordulója alkalmából pénteken a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

prae.hu

Andrási Gábor, a tanácskozást szervező Kassák Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy tavaly rendezték meg az első konferenciát Kassák Lajos születésnapján, s akkor elhatározták, hogy minden évben összehívják a Kassák-életmű különböző területeinek kutatóit, hogy beszéljenek munkájukról, ismerjék meg egymás eredményeit, ezzel is ötleteket adva Kassák szerteágazó munkájának kutatásához.

A múzeumigazgató fölhívta a figyelmet arra, hogy 8-10 éve előtérbe került a nyugat-európai művészet- és irodalomtörténetben a modernizmus kutatása. Magyarországon is ezeken a területeken új kutatók bukkantak fel: a harmincas nemzedékhez tartozó fiatal szakemberek, akiket érdekel a 60-as évek művészete, és kritikai szemszögből vizsgálják ezt a korszakot.

Kassák Lajos képzőművészetben és a politikatörténetben játszott szerepe - a Munka Kör, alternatív baloldalisága - sok fiatal kutatót inspirál - jegyezte meg Andrási Gábor.

Kassák Lajos az alkalmazott grafikában is izgalmasat alkotott, ma már munkásságának ez a területe is előtérbe kerül. A 20-as, 30-as években kollégáinak is tervezett könyvet, ő tervezte meg az általa szerkesztett Ma, Dokumentum és Munka című folyóiratok arculatát, betűtípusát is. Erről fog beszélni a konferencián Szőnyei György tipográfus, betűtervező tanár.

Az előadók között lesz Szombathy Bálint képzőművész, író, szerkesztő is, aki Kassák Lajos aktivizmusa és a délvidéki modernisták címmel értekezik. Kappanyos András irodalomtörténész Izmusok az aktivizmusban címmel tart előadást, Fajó János festőművész, a Pesti Műhely alapítója a műhely Kassák-kiadványait ismerteti az 1975-től 1987-ig tartó időszakban - adott rövid áttekintést a konferencia témáiról a múzeumigazgató.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés