bezár
 

art&design

2010. 03. 18.
Új helyen a Szépművészeti egyiptomi kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új helyen és új formában találkozhat a közönség a Szépművészeti Múzeum egyiptomi tárlatával - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az intézmény.

prae.hu

A múzeum közleménye szerint a Szépművészeti egyik legnépszerűbb állandó tárlatát az épületen belül költöztették át, a rövidesen kezdődő bővítési munkálatok miatt.

A mélyföldszinti kiállítótérből a Dór csarnokba került Egyiptomi Gyűjteményt a közönség új koncepció alapján átrendezve láthatja: a kiállítás kisebb helyen kevesebb, mintegy 100 műtárgyat mutat be, de a rendezők minden egyes kiállított műalkotást és régészeti emléket kiemeltek, saját kontextusukban hangsúlyozva egyediségüket és művészeti kvalitásaikat.

Mint a múzeum hangsúlyozta, a gyűjtemény legismertebb darabjai - múmia alakú fakoporsók, sztélék, szobrok - itt is láthatóak, a nézők így találkozhatnak Sesonk trónörökös i.e. 9. században készült szobrával, az i.e. 7. századi bronz Ülő macskával, vagy a 2005-ben vásárolt, négyezer éves vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbottal.

Az intézmény szerint a műtárgyak 2011-ben kerülnek vissza megszokott helyükre.

A csaknem 4000 művet számláló Egyiptomi Gyűjtemény Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, egyúttal a Szépművészeti Múzeum egyetlen gyűjteménye, mely magyar ásatásból származó tárgyakkal is büszkélkedhet. A múlt század elején magyar-lengyel expedíció folytatott ásatásokat Közép-Egyiptomban, de a széleskörű nemzetközi összefogással megvalósult 1964-es núbiai leletmentő akciónak és az 1983-as thébai feltárásoknak is sokat köszönhet a gyűjtemény.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés