bezár
 

irodalom

2010. 03. 18.
Lipcse olvas négy napon át
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Lipcse olvas" a csütörtökön a nagyközönség számára is megnyílt nemzetközi könyvvásár mottója, és ennek keretében a szászországi város négy napra ténylegesen egyfajta felolvasói központtá vált.

prae.hu

A hagyományos lipcsei vásár ugyanis már évek óta egy hatalmas olvasói közönséget befogadó, váró, rendkívül sok kulturális, mindenekelőtt felolvasói programmal rendelkező fesztivál. A szervezők szerint csütörtöktől vasárnapig több mint 1500 ilyen jellegű rendezvényre kerül sor. Ezen belül az idei fő hangsúly a fiatalok "meghódítása", ezért a tervek szerint számos olvasói rendezvényt Lipcse iskoláiban tartanak.

Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléjén 38 ország - köztük Magyarország - több mint 2OOO kiadója vesz részt. Mindez rekordnak számít a vásár történetében, ami egyben arra is utal, hogy Lipcse egyre inkább a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válik. A vásárt egyébként immár évek óta nem a városközpontban, hanem a Lipcse szélén épült modern vásárvárosban, kereken 65 ezer négyzetméteres területen rendezik.

Az idei vásár rendkívüli magyar vonatkozása volt, hogy annak fő díját, az európai népek közötti megértés díját Dalos György kapta. A Németországban élő magyar író hivatalos ünnepség keretében szerda este vehette át az elismerést, amellyel életművét, továbbá elsősorban 2009-ben megjelent Felgördül a függöny - A diktatúrák bukása Kelet-Európában (Der Vorhang geht auf - Das Ende der Diktaturen in Osteuropa) című, magyarul eddig kiadatlan könyvét jutalmazták.
A lipcsei vásár az elmúlt fél évtizedben a világ egyik legnagyobb könyvvásárává vált, mégpedig egy olyan országban, amely évtizedek óta rendezi a világ első számú könyves seregszemléjét, a frankfurtit.

A város ősi könyvkiadó centrumnak számít, és már a XV. század második felében a könyvkereskedők, a kiadók és a nyomdászok fő találkozóhelyének számított. A könyvkereskedők a várost 1764-ben a könyvkereskedelem "fővárosává" nyilvánították.

Az egykori NDK-s időkben a könyvvásár némileg veszített jelentőségéből, a német újraegyesülést követően azonban újra virágozni kezdett. Tavaly 147 ezer látogató kereste fel, a szervezők idén ennél többre számítanak.

A vásár magyar főszereplői Dalos György és a németül író külföldieknek járó legnagyobb elismeréssel, az idei Adalbert von Chamisso-díjjal kitüntetett Mora Terézia mellett Végel László és Závada Pál, aki a könyvvásáron mutatja be A fényképész utókora című, Németországban a hét elején megjelent könyvét.

A lipcsei könyvvásárra több irodalmi "nagyágyút" várnak. A fő vendégek között két irodalmi Nobel-díjas német író van, Herta Müller és Günter Grass.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés