bezár
 

irodalom

2010. 03. 17.
Csökkent a magyar könyvpiac
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) 2009-es könyvforgalmi adatai alapján a magyar könyvpiac először mutatott csökkenést 1997 óta.

prae.hu

Zentai Péter László, a szervezet igazgatója szerint az öt százalékos visszaesés - amely az inflációval és az akciós könyvek után kiesett forgalommal elérheti a 12 százalékot is - nem a könyvpiac válságát, hanem az egész világot sújtó gazdasági krízist mutatja.

Hozzátette: a magyar könyvkiadás és -terjesztés az elmúlt másfél évtizedben folyamatos növekedést mutatott, 2008-ban például 67,6 milliárd forint értékben vásároltak Magyarországon könyveket az emberek.

A tavalyi 64,2 milliárdos forgalom főleg a társadalom romló anyagi körülményeit mutatja, erre utalnak az eladott példányszámok is, amelyek tekintetében 11,5 százalékos visszaesés figyelhető meg - mondta Zentai Péter László. Mint megjegyezte, a visszaesésnek voltak előjelei, hiszen 2007-től az addig látványos konjunktúra lelassult.
Az igazgató az MTI kérdésére elmondta: egyelőre nem áll rendelkezésükre más, európai országból származó adat.

"Meg lennék lepve, ha Nyugat-Európa könyvpiaci szempontból meghatározó országaiban nem visszaesés következett volna be" - szögezte le.

A visszaesés közepette 2009-ben Magyarországon nőtt a szépirodalmi, illetve a fikciós művek piaca; a kategóriába sorolható művek 12,8 milliárdos forgalmat értek el, az összpiac 20,8 százalékát, míg tavaly a 17,8 százalékát tették ki.

"Ebben éppúgy szerepelnek a szépirodalmi alkotások, mint a bestsellerek" - közölte Zentai Péter László. Lényeges változásként említette az évtized elejéhez képest, hogy míg korábban a legnagyobb könyvterjesztő-hálózatok slágerlistáin szépirodalmi művek is szerepeltek, tavaly egyedül Spiró György és Vámos Miklós tudott jelen lenni az élbolyban a szórakoztató irodalom művei között. Ugyanakkor - fűzte hozzá - Nyugat-Európában az irodalmi művek iránti érdeklődés meg sem közelíti a Magyarországon tapasztalhatót.

Tavaly tovább gyorsult a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványok ágazatának leépülése. Az összpiacot tekintve a 10,6 százalékról 9,8 százalékra, azaz 6,2 milliárd forintra esett vissza az ezen kategóriába sorolható művek forgalma. (Az elmúlt hat évben több mint négymilliárd forinttal csökkent a szakkönyvek, tudományos kiadványok forgalma.) Az igazgató ennek okát az állami támogatás megszűnésében látja.
"Utóbbit érthetetlennek és nagyon szűklátókörű döntésnek tartom a kultúrpolitika részéről. Ha feláll az új adminisztráció, javaslatot fogunk tenni, hogy a támogatást állítsák vissza" - jelentette ki Zentai Péter László, aki szerint a visszaesés annak is köszönhető, hogy "felpuhították" a diákok számára nyújtott könyvvásárlási támogatásokról szóló szabályozást. Kitért arra, hogy reményei szerint a hetekben induló, a MKKE által kidolgozott Márai-program képes lesz változtatni a negatív trenden.

2009-ben mintegy húsz százalékos visszaesést könyvelhetett el a hangoskönyvpiac is, amely az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő ágazata volt a könyves ágazatnak. "Hihetetlen ütemben növekedett a hangoskönyvek forgalma, de ez mára lefékeződött. Ha megnézzük az adatokat, láthatjuk, hogy mintegy ezerrel kevesebb cím jelent meg, mint 2008-ban" - tette hozzá az igazgató.

Zentai Péter László az elmúlt év pozitív eredményének tartja, hogy fejlődött az ifjúsági és gyermekkönyv-kiadás, ami a válság ellenére 6,6 százalékos növekedéssel az összforgalom 14,3 százalékát, 9,1 milliárd Ft-ot ért el.

"Mindez a Harry Potter-jelenséggel írható le. Sok gyerek megszerette az olvasást, és megkockáztatom, a vaskos köteteknek köszönhetően sokan meg is tanultak olvasni" - fogalmazott az igazgató. Szerinte a növekvő fiatal olvasói tábor reménytkeltő a könyvszakma egészére nézve, hiszen az új közönség remélhetőleg a könyvvásárlók csoportját erősíti majd.

Az MMKE adatai szerint a tankönyvek és nyelvkönyvek forgalma nem változott számottevően, a teljes könyvpiacon 25,5-ről 26,4 százalékra növekedett részesedésük, de csökkenést mutatott az árbevételt tekintve. Mintegy kilenc százalékos visszaesést könyvelhettek el viszont az ismeretterjesztő könyvek piacának szereplői; ez utóbbi forgalma 1,5 milliárd forinttal csökkent. Az ebbe a kategóriába eső könyvekből összesen 14,8 milliárd forint értékben vásároltak, ami a teljes könyvpiac 23,2 százalékát teszi ki.

Zentai Péter László arról is beszélt, hogy a kiadók tekintetében további koncentrálódás figyelhető meg, azaz a piacvezető cégek erősítették pozíciójukat. Az MKKE számára 185 cég szolgáltatott adatokat, ezek közül 45 ért el forgalomnövekedést.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés