bezár
 

színház

2010. 03. 17.
Halász Péter-szellemidézés a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A négy éve elhunyt Halász Péter színházi rendezőnek, színésznek, írónak, filmrendezőnek állít emléket a Szellemidézés című esemény péntek estétől vasárnapig a budapesti Műcsarnokban.

Szkéné színház

A programsorozat gerincét a 24 órás nonstop Halász-film premierje adja. A Halász 24 című film vetítése pénteken éjfélkor kezdődik és vasárnap éjfélkor fejeződik be - közölte az intézmény az MTI-vel.

Emellett színházi és felolvasó színházi előadások, fotó- és relikvia-kiállítás, koncertek, Halász Péterrel kapcsolatos videóműveket és filmeket bemutató tévészoba, valamint Najmányi László The Man Who Was a Theatre című filmjének nonstop vetítése és egy speciális hangszoba is várja az érdeklődőket.

Az esemény záróaktusaként Najmányi László átadja a Halász Péter emlékére 2009-ben általa alapított Theatrica Vitae-díjat Surányi Nóra színésznőnek, a Les Fleurs du Mal társulat tagjának, a Bünti című lakásszínházi előadásban nyújtott alakításáért. A díjjal az élő színház legkiválóbb művelőinek munkásságát ismeri el az alapító.

A szervezők arra biztatják a nézőket, hogy a három napos eseményre "költözzenek be" a Műcsarnokba, ahol fekvőpárnák teszik kényelmesebbé a hosszabb tartózkodást. Az ötlet Halász Pétertől származik, aki a Jeles Andrással alapított Városi Színház 48 órás megnyitójára külön alvócellákat építtetett a közönségnek.

Halász Péter gyógyíthatatlan betegségére váratlanul, a 37. Magyar Filmszemle fődíját elnyerő Herminamező - Szellemjárás forgatása alatt derült fény. Ekkor döntötte el, hogy munkatársait megkéri élete hátralevő részének minél részletesebb dokumentálására, illetve teljes életművének 24 órás filmes feldolgozására.

Műfaji és stílusbeli megkötéseket nem tett, az elkészülő film megítélését majdani nézőire bízta. Halála előtti utolsó előadása a Műcsarnokban rendezett saját ravatalozási ünnepsége volt. Halász Péter koporsóban fekve hallgatta végig pályatársai, tisztelői, barátai gyászbeszédét, megnézte a személyesen neki szánt produkciókat, majd megköszönte a megemlékezést és távozott.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés