bezár
 

zene

2010. 03. 17.
Végső búcsút vettek Jean Ferrat-tól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kevés országban övezi olyan tisztelet a költő-énekeseket, dalszerzőket, mint Franciaországban: ezt fejezte ki az az egyszerűségében is megrendítő szertartás, amellyel kedden búcsúztak tisztelői Jean Ferrat-tól.

prae.hu

A társadalmi üzenetet is hirdető, "elkötelezett" francia sanzon nagy személyisége szombaton, 79 éves korában hunyt el. A hír nyomán Nicolas Sarkozy francia elnök, Frédéric Mitterrand kulturális miniszter és Marie-George Buffet, a Francia Kommunista párt országos titkára, valamint a francia művészeti és közélet számos személyisége adott hangot annak a veszteségnek, amelyet kinek-kinek a művész halála jelent.

Az Antraigues nevű faluban lezajlott keddi ceremóniáról, amelyen Buffet asszony is megjelent, egyórás élő közvetítést adott a France 3 közszolgálati tévécsatorna. Az adó hétfőn este rendkívüli műsorban elevenítette fel az énekes életét, megszólaltatta legszebb dalait, köztük több, Louis Aragon versére írt sanzonját, s olyan számait is, amelyeket valaha kitiltottak a tévéből. A műsornak több mint ötmillió nézője volt.

Ferrat, aki Tenenbaum néven született egy bevándorló zsidó apa fiaként, 1964-ben már ismert énekesként meglátogatta egy barátját, aki a délnyugat-franciaországi Ardeche hegységben lévő Antraigues-ben élt. Azonnal elvarázsolta a vidék, házat vásárolt a faluban és 1970-től utolsó évtizedeinek javát ott töltötte. 1964-ben a táj ihletésére ott írta meg La Montagne (A hegy) című dalát, amelyből - akárcsak sok más kompozíciójából - örökzöld szám lett.

A gyászszertartásra egész Franciaországból több ezer tisztelő érkezett. A kis főtér, ahol Ferrat koporsójától búcsút vett a tömeg, zsúfolásig megtelt. A falu polgármestere, az énekes idős bátyja és unokája méltatta egyszerű szavakkal - és Aragon-idézetekkel - az elhunytat, majd Isabelle Aubret francia sazonénekesnő adta elő egyik leghíresebb számát: C'est beau la vie, az élet szép.

Az énekes végső óhajának megfelelően koporsóját a térről csak a család tagjai és barátai kísérték el a végső útra, a kis antraigues-i temetőbe, a Tenenbaum-család sírhelyére. A téren maradt tömeg pedig még egyszer elénekelte a híres dalt, a La Montagne-t.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés