bezár
 

irodalom

2010. 03. 17.
Széchenyi-díj Bojtár Endre irodalomtörténésznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy örömmel fogadta a Széchenyi-díjat Bojtár Endre irodalomtörténész, műfordító, az MTA Irodalomtudományi Intézetének osztályvezetője, aki az indoklás szerint alapvető irodalomelméleti és baltisztikai munkásságáért kapta meg az elismerést.

prae.hu

Tudóskörökben Bojtár Endrét tartják a baltisztika tudománya magyar megalapítójának, mert ő volt az, aki a balti kultúrákat, benne a nyelvet, irodalmat, mitológiát elkezdte kutatni. Az ELTE cseh-orosz szakán végzett tudós a szláv irodalmakkal foglalkozott, amikor kigondolta, hogy bővíteni fogja kutatási körét. Levelet írt a lett és a litván tudományos akadémia vezetőinek, vázolva terveit és könyveket kért tőlük munkájának megkezdéséhez - beszélt a kezdetekről az MTI-nek.

Bojtár Endre megtanult olvasni ezeken a balti nyelveken és korábbi föltételezéseiben nem csalatkozott, mert - ahogy mondta - sok hasonlóságot fedezett fel a többi közép-európai ország irodalmával.

Bojtár Endre 11 évig dolgozott, kutatott, majd 1997-ben megjelent a Bevezetés a baltisztikába című alapműve, amely 1999-ben angolul is napvilágot látott. Ezzel a kötettel megalapozta a további kutatásokat a Baltikum őstörténetéhez, régészetéhez, az indoeurópai nyelvtudományhoz. A kötet legfőbb újdonsága a balti mitológia, amelynek leírása külön fejezetben található - magyarázta a tudós.

Elmondta, hogy a balti népek mítoszai nagyon is hasonlítanak a magyarhoz csakúgy, mint a többi közép-kelet-európai népéhez. Kutatásai nyomán kiderült, hogy ez a mitológia "hamisított, a romantikus korban, a XIX. században született és alapja a görög-római mitológia" - hangsúlyozta. Nézete erről a baltiak körében követőkre talált, fiatal kutatók fölbátorodtak és ők is próbálják más szemmel láttatni mítoszaikat.

A korábban József Attila-díjjal is elismert irodalomtörténész megjegyezte, hogy a Széchenyi-díj semmiben sem változtatja meg eddigi életét. "Szorgalmas voltam mindig" - jegyezte meg. Tizenöt önálló kötete, több száz tanulmánya jelent meg, emellett sokat fordított tudományos és szépirodalmi műveket az általa ismert összes nyelvből.

Bojtár Endre 70 éves lesz májusban és nyugdíjba vonul az MTA Irodalomtudományi Intézetéből, ahol az egyetem befejezése, 1963 óta dolgozik, 1986 óta mint a közép- és kelet-európai irodalmak osztályának vezetője. Két éve nagy vállalkozásba kezdett, a nemzeti nyelvű zsidó irodalmakat - mint a lengyel, a cseh, a magyar, a litván - tanulmányozza és végez összehasonlító elemzéseket, példaként említette Pap Károly és Kertész Imre írói munkásságát. A 2000 című folyóiratban tavaly decemberben már megjelent egy résztanulmánya a litván nyelvű zsidó irodalomról, s ezt a munkát folytatja.

Bojtár Endre a folyóiratra igen büszke, tavaly ünnepelték fennállásának 20. évfordulóját; 1989 áprilisa óta jelenik meg a periodika, amelynek alapító szerkesztője és tudományos publikációi mellett két novellája közül az egyik ott jelent meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés