bezár
 

építészet

2010. 03. 16.
Széchenyi-díj Arnóth Lajos építészmérnöknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szolgálat és a közösség jelentőségét emelte ki építészeti munkásságában Arnóth Lajos, aki meglepetésként és megtiszteltetésként értékelte a Széchényi-díjat, amelyet hétfőn vehetett át a Parlamentben.

prae.hu

Az 1929-ben született Arnóth Lajost mindenekelőtt fél évszázados iparépület-tervezési munkásságáért, az egyetem és a mesteriskola kereteiben végzett, több generációra kiterjedő szakmai és oktató-nevelő tevékenysége elismeréseként tüntették ki.

"A tervezés, az egyetem, a mesteriskola, a munkahely - ezek mind együtt adták nekem az építészeti magatartást, hogy megtartsak és hogy újat ígérjek" - összegezte a kitüntetéshez vezető utat Arnóth Lajos, aki kiemelte: különösen értékes számára a díj, mivel azt a sok irányzatot összefogó szakma, a számára oly fontos közösség javasolhatta.

Az Ybl Miklós-díjas építészmérnök számára az elmúlt években az Építész Mester Egylet Mesteriskolája jelentette a fő elfoglaltságot. A szabadiskola nem akkreditált módon képzi az építészeket és ma már a huszadik ciklusnál jár. Az iskolában az idősebb és a fiatalabb szakemberek kapcsolatán, valamint a folyamatosságon van a hangsúly. "Nem szeretném, ha ez megtörne" - mondta a kitüntetett.

A mesteriskola tagjai Finnországtól Görögországig végigjárják a "hol jobbról, hol balról pofozott" vidékeket, hogy lássák, hogy áll ott az építészet és mit csinálnak a fiatalok - magyarázta Arnóth Lajos. "Meg kell értenünk a világunkat, hogy jobban tudjuk, mi van körülöttünk" - vélekedett. A külföldi és magyarországi utazások programjaiban legtöbbször épület- és műterem-látogatások szerepelnek.

"A legfontosabb tervem az, hogy folytassam ezt a mesteriskolát, hogy biztosítsam a folyamatosságot" - mondta a jövőbeni terveiről szólva az építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára.

"Az építészet szolgálat és együttműködés másokkal. Nincs olyan, hogy az enyém. Persze az építészmérnöké a vezető szerep, de sokakat kell mozgatni, hogy minden meglegyen és a házak jók, működők és +finomak+ legyenek" - vélekedett a kitüntetett. Az általa tervezett épületek Debrecenben, Szentesen, Miskolcon és Budapesten, a Fehérvári úton még mindig elfogadottak és működnek - tette hozzá.

Saját szűkebb szakterületéről, az ipari építészetről szólva Arnóth Lajos azt mondta: félő, hogy el fog veszni.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Interjú Merényi Dáviddal

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés