bezár
 

art&design

2010. 03. 17.
Megnyílt a XIX. Debreceni Tavaszi Tárlat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hajdú-Bihar megye csaknem félszáz képzőművésze mutatkozik be a hétfőn megnyílt, idén 19. alkalommal megrendezett Debreceni Tavaszi Tárlaton a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban; az április 18-ig látogatható kiállítással egyben elindult a Debreceni Tavaszi Fesztivál programsorozata is.

prae.hu

"A modern nemzetek születésében a művészetnek kiemelkedő szerepe volt, hiszen köteléket teremtett az emberek között, közösségbe kapcsolta őket" - fogalmazott az ünnepélyes megnyitón Lakner Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője. Hozzátette: a művészek felkarolása, műveik bemutatása fontos küldetés, hiszen ha elvész a nemzeti kultúra, elvész a nemzet is.

Somogyi Béla, a Debreceni Önkormányzat kulturális bizottságának elnöke a kiállítótermet zsúfolásig megtöltő hallgatóságnak bemutatta: az idei tárlatra mintegy száz alkotó közel ezerötszáz munkájából, tematikai megkötések nélkül választották ki 48 művész 64 alkotását. Szerinte ezek a számok jól jelzik, hogy a régió művészete fejlődik és támogatást élvez.

"Most, amikor sokan az értékek válságáról beszélnek, nekünk az egyedüli lehetőségünk támogatni az értékek létrejöttét" - vélekedett.

Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója a tárlat megnyitásakor a művészeket a titkok őrzőinek, a megtanulhatatlan és elleshetetlen dolgok ismerőinek nevezte, akik alkotásaikban egyéni erősségeiket és határozott jellemüket tárják a látogatók elé.

A Kossuth-díjas zongorista és karmester hétfő este a XX. Debreceni Tavaszi Fesztivál keretében Kelemen Barnabás hegedűművésszel ad közös koncertet a Kölcsey Központban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés